Suiker in perspectief editie 27 | december 2013 - page 28

28|
In de media
Suiker in perspectief, december 2013
IN DE MEDIA is de rubriek waarin wetenschappers commentaar
geven op een onlangs verschenen mediabericht naar aanleiding
van voedingsonderzoek
IN DE MEDIA
Waarom is het zo moeilijk iets ongezonds te laten
staan? En hoe stimuleer je gezond eten het best?
Dit zijn onderzoeksvragen die prof.dr. Rob Holland
(bijzonder hoogleraar Sociaal psychologische
aspecten van voedselkeuze, werkzaam vanuit de
Universiteit van Amsterdam) de komende jaren wil
beantwoorden. Hij hield op 13 november zijn oratie
Nieuwe hoogleraar over
onbewuste processen
eetgedrag
getiteld ‘Over onbewuste processen in eetgedrag’.
De leerstoel wordt gefinancierd door het Leer-
stoelen- en Wetenschapsfonds van het Voedings-
centrum. De laatste twintig jaar is veel onderzoek
gedaan naar de rol van onbewuste processen in de
sturing van eetgedrag. De kennis die dit onderzoek
heeft voortgebracht moet uiteindelijk leiden tot de
ontwikkeling van interventies om ongezonde eet-
impulsen af te remmen en gezonde keuzes te stimu-
leren. Eetgedrag wordt grotendeels aangestuurd
door onbewuste en automatische processen; denk
aan het nog eens opscheppen, of het openen van een
zak chips of snoep terwijl iemand eigenlijk geen trek
1...,18,19,20,21,22,23,24,25,26,27 29,30
Powered by FlippingBook