Gedrag

Koolhydraten leveren glucose, een belangrijke brandstof voor onze hersenen. De vraag is welk effect koolhydraten hebben op onze cognitieve prestaties zoals nadenken, redeneren, geheugen, alertheid en concentratievermogen. U vindt ook informatie over ADHD.

Feiten

 • Glucose is de belangrijkste energiebron van de hersenen en is essentieel voor het normaal functioneren van het zenuwstelsel.
 • De rode bloedcellen hebben glucose nodig om goed te functioneren.
 • Glucose wordt geleverd via koolhydraten uit de voeding. Ook kan het lichaam, via een proces dat gluconeogenese heet, glucose aanmaken uit eiwit en glycerol. Vetzuren kunnen niet worden omgezet in glucose.
 • Glucose speelt een rol in diverse biochemische processen. Het is nodig voor de synthese van acetylcholine dat een rol speelt bij leren en geheugen.
 • Glucose bevordert in het lichaam de aanmaak van insuline dat uiteindelijk (via een verhoogd tryptofaangehalte) de serotoninespiegel in het bloed verhoogt. Dit leidt tot een gevoel van welbevinden.

Vraag en antwoord

Gedrag
15
/thema-s/15-gedrag2

Zijn koolhydraten een belangrijke brandstof voor de hersenen?

Ja, glucose is de belangrijkste brandstof voor de hersenen. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) schat dat vanaf 1 jaar en ouder de hersenen 130 gram glucose per dag nodig hebben. De glucoseniveaus in het bloed worden (door middel van de hormonen insuline en glucagon) strikt gereguleerd. Zowel te hoge (hyperglykemie) als te lage bloedglucoseniveaus (hypoglykemie) geven problemen, iets waar vooral mensen met diabetes last van kunnen krijgen.

Meer informatie:
Nederlandse Diabetes Federatie. Voedingsrichtlijn diabetes 2015.

European Food Safety Authority (EFSA). Scientific Opinion on Dietary Reference Values for carbohydrates and dietary fibre (2010).

lees verder »

Veroorzaakt suiker ADHD of hyperactiviteit?

Nee, ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) is een combinatie van slechte concentratie, overbeweeglijkheid, rusteloosheid en impulsiviteit. De stoornis is in grote mate erfelijk bepaald. De relatie tussen suiker en hyperactiviteit staat beschreven in een literatuuroverzicht van vijf onderzoeken. Daarin is het effect van suiker op de mate van activiteit onderzocht met dubbelblinde placebogecontroleerde provocatie in een cross-overdesign. In totaal werden hyperactieve (n=137) en 'normale' kinderen (n=34) op deze manier onderzocht. In geen van de onderzoeken werd een verband tussen het gebruik van suiker (of van kleurstoffen en conserveermiddelen) en hyperactiviteit vastgesteld.

Meer informaties:
Cruz NV, Bahna SL. Do food or additives cause behavior disorders? Pediatr Ann 2006;35:744-54

Bateman B, Warner JO, Hutchinson E, Dean T, Rowlandson P, Gant C, et al. The effects of a double blind, placebo controlled, artificial food colourings and benzoate preservative challenge on hyperactivity in a general population sample of preschool children. Arch Dis Child 2004;89:506-11

David Benton. Sucrose and behavioral problems. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, Volume 48, Issue 5 May 2008, pages 385 - 401

lees verder »

Afdrukken

Interview met dr. Rob Markus
Neuropsycholoog en universitair hoofddocent

'Er is een duidelijke relatie tussen koolhydraten en stemming. Koolhydraten hebben invloed op de aanmaak van communicatie- stoffen in de hersenen'.

Rol van suiker

 • Koolhydraten (dus ook suiker) worden in het lichaam omgezet in glucose en zijn een essentiële brandstof voor onze hersenen.
 • Suiker is een disacharide en bestaat uit glucose en fructose. Fructose kan in de lever omgezet worden naar glucose.
 • Suikers verhogen het serotinine- en dopamineniveau in de hersenen.
 • Bij stress of ontstemming zou dat de stemming enigszins kunnen verbeteren.
 • Het eten van iets zoets zorgt bij veel mensen voor ontspanning.
 • Er is niet aangetoond dat suiker invloed heeft op hyperactief gedrag.