logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

Wat is de inname van suikers (van nature aanwezig + toegevoegd) bij mannen en vrouwen?

Gemiddeld neemt de Nederlandse bevolking 122 gram mono- en disachariden (oftewel suikers) per dag in, gelijk aan ongeveer 44 kg per jaar. Dat zijn zowel de van nature aanwezige suikers in fruit, groente en zuivelproducten (lactose) als alle suikers die zijn toegevoegd aan de voeding (zoals kristalsuiker, honing en agavesiroop). Mannen hebben een hogere inname van mono- en disachariden (108-127 gram per dag) dan vrouwen (95-108 gram per dag). Jongens van 14-18 jaar hebben de hoogste inname, namelijk 153 gram per dag.

Meer informatie:
Suikerconsumptie in Nederland. Resultaten uit de Nederlandse Voedselconsumptiepeiling 2007-2010

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip42

Kinderen is het thema van ‘Suiker in Perspectief’ editie 42. De eerste 1000 dagen van een kind zijn bepalend voor de rest van zijn leven, vertelt prof. dr. Tessa Roseboom. ‘Er is geen gemakkelijke oplossing om de groenteconsumptie van kinderen te verhogen’, aldus onderzoeker Vera van Stokkom (Msc). ‘Maar kindervoorkeuren zijn te veranderen.’ Lees ook de interviews met onder andere dr. ir. Astrid Postma-Smeets over de Schijf van Vijf die jonge kinderen weinig speelruimte biedt en met prof.dr. Cor van Loveren: ‘Ik vind het opvallend dat mondgezondheid bij kinderen in de afgelopen jaren niet beter is geworden.’

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina