logo kenniscentrumsuikerenvoeding 50jaar website

 Onderzoek         Contact  FAQ

Zijn Nederlanders anders gaan eten in de afgelopen vijfentwintig jaar?

25 jaar geleden werden in de eerste Voedselconsumptiepeiling (VCP) 1987-1988 minder dan 1000 producten gerapporteerd. In de VCP van 2007-2010 waren dat er maar liefst 28.000. Zo werd er in de eerste VCP bij het ontbijt vooral koffie, thee en melk gedronken. Inmiddels kiezen Nederlanders eerder voor yoghurt, yoghurtdranken en drinkontbijt. Ook stond bijvoorbeeld de sinaasappel 25 jaar geleden op nummer twee van de vijf meest gegeten fruitsoorten. Dat is nu de banaan. De appel staat al 25 jaar op de eerste plaats. Wat betreft mono- en disachariden (suikers) lijkt de inname hiervan niet gestegen sinds de eerste VCP (1987-1988).

Meer informatie:
Voedselconsumptiepeilingen

Beukers M, Ocké MC, Van Rossum CTM. Inname van mono- en disachariden. Resultaten van VCP-I VCP-II, VCP-III en VCP 2007-2010. Bilthoven: RIVM, 2013.

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip43-2

Hier de tweede editie van nummer 43 van ‘Suiker in perspectief’. Nieuw in dit nummer de resultaten van de lang verwachte vijfde Voedselconsumptiepeiling (2012-2016). Het opvallendste resultaat: Nederlanders eten iets gezonder. Maar hoe zit het met de consumptie van koolhydraten en suikers? Zijn we er meer of minder van gaan eten? Lees het antwoord op deze vragen in deze tweede editie! En verder nieuw in dit nummer zijn de reacties van drie diëtisten op de resultaten van de Voedselconsumptiepeiling en de publicatie van het Nationaal Preventieakkoord, dat staatsecretaris Paul Blokhuis op vrijdag 23 november ondertekende. Veel leesplezier.

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina