logo kenniscentrumsuikerenvoeding 50jaar website

 Onderzoek         Contact  FAQ

Zijn we meer suikers gaan eten in de afgelopen 30 jaar?

Zo'n 30 jaar geleden werd de eerste Voedselconsumptiepeiling (VCP) 1987-1988 uitgevoerd. We aten toen gemiddeld 128 gram suikers per dag. Het gaat dan om alle suikers in de voeding, zowel de toegevoegde suikers als de van nature aanwezige suikers uit fruit, zuivelproducten en groente. De VCP's die daarna zijn uitgevoerd laten een stabiele trend zien in de inname van suikers en de inname lijkt zelfs iets te zijn gedaald:

  • VCP 1992: 122 g/d
  • VCP 1997-1998: 125 g/d
  • VCP 2007-2010: 120 g/d
  • VCP 2012-2016: 110 g/d

Wel moet hierbij vermeld worden dat niet alle VCP's een op een met elkaar vergeleken kunnen worden. In de loop van de jaren is de meetmethode wat aangepast en verschilt de leeftijdsspanne van de steekproef onderling. 

Meer informatie:

  • Voedselconsumptiepeilingen
  • Beukers M, Ocké MC, Van Rossum CTM. Inname van mono- en disachariden. Resultaten van VCP-I VCP-II, VCP-III en VCP 2007-2010. Bilthoven: RIVM, 2013.

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip43-2

Hier de tweede editie van nummer 43 van ‘Suiker in perspectief’. Nieuw in dit nummer de resultaten van de lang verwachte vijfde Voedselconsumptiepeiling (2012-2016). Het opvallendste resultaat: Nederlanders eten iets gezonder. Maar hoe zit het met de consumptie van koolhydraten en suikers? Zijn we er meer of minder van gaan eten? Lees het antwoord op deze vragen in deze tweede editie! En verder nieuw in dit nummer zijn de reacties van drie diëtisten op de resultaten van de Voedselconsumptiepeiling en de publicatie van het Nationaal Preventieakkoord, dat staatsecretaris Paul Blokhuis op vrijdag 23 november ondertekende. Veel leesplezier.

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina