logo KSV groot transparant

 Onderzoek         Contact  FAQ

Wat raadt de Nederlandse Diabetes Federatie aan in hun Voedingsrichtlijn Diabetes 2015?

Ter preventie bij verhoogd risico op diabetes type 2 raadt de NDF aan om volgens de Richtlijnen goede voeding te eten. Het volgende voedingspatroon is geassocieerd met een relatief lage kans op diabetes type 2:

  • rijk aan volkorenproducten, fruit, groente, peulvruchten en noten
  • matige alcoholconsumptie
  • weinig geraffineerde graanproducten, rood of bewerkt vlees en een lage inname van suikerhoudende dranken

Verschillende voedingspatronen zijn geschikt ter preventie van diabetes, waarbij de nadruk ligt op de kwaliteit van de voeding. Hierbij dient rekening te worden gehouden met persoonlijke wensen, culturele voedselvoorkeuren en de juiste hoeveelheid energie.

Bij behandeling van diabetes type 1 en 2 zijn voedingsadviezen gebaseerd op de Richtlijnen goede voeding. Het is bewezen dat een voedingspatroon zoals hierboven beschreven bij de preventie van diabetes type 2, ook is geassocieerd met een relatief gunstig risicoprofiel bij mensen met diabetes type 2. Bij mensen met diabetes type 2 (waarvan meer dan 80 procent overgewicht heeft) ligt de nadruk van de adviezen voornamelijk op het bereiken en behouden van een gezond gewicht, voldoende lichaamsbeweging en het reduceren van het risico op cardiovasculaire complicaties.

Meer informatie:
NDF Voedingsrichtlijn Diabetes 2015 in het kort

NDF Voedingsrichtlijn Diabetes 2015

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diĆ«tist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina