logo kenniscentrumsuikerenvoeding 50jaar website

 Onderzoek         Contact  FAQ

Welke koolhydraten zijn er?

Tot de koolhydraten behoren de monosachariden glucose, fructose en galactose, de disachariden sacharose (glucose en fructose), lactose (glucose en galactose) en maltose (twee glucosemoleculen), sommige oligosachariden (3-9 aan elkaar gekoppelde monosachariden) en polysachariden (>9 aan elkaar gekoppelde glucosemoleculen), zoals zetmeel. Voedingsvezels behoren ook tot de koolhydraten, het zijn voor de mens onverteerbare koolhydraten, waarvan sommige (deels) door de dikkedarmbacteriën afgebroken kunnen worden (fermentatie). In onderstaande tabel staan de voornaamste soorten koolhydraten weergegeven.

Voornaamste soorten koolhydraten in de voeding.

Koolhydraattype (ketenlengte) Subgroep Componenten Monomeren
Suikers (1-2) Monosachariden

Glucose
Fructose
Galactose

Disachariden

Sacharo
Lactose
Maltose
Trehalose

Glucose en fructose
Glucose en galactose
Glucose
Glucose

Polyolen

Maltitol
Sorbitol
Xylitol
Lactitol

Oligosachariden (3-9) Malto-oligosachariden Maltodextrines Glucose
Overige oligosachariden

α-Galacto- oligosachariden (GOS)
Fructo-oligosachariden (FODS)
Polydextrose

Galactose en glucose
Fructose en glucose
Glucose

Polysachariden (>10) Zetmeel

Amylopetine
Amylose
Gemodificeerd zetmeel

Glucose
Glucose
Glucose

Niet-zetmeel
Polysachariden

Cellulose
Hemicellulose
Pectine

Glucose
Variabel
Uronzuren

Meer informatie:
Voedingscentrum (2016) – Koolhydraten

Voedingscentrum (2016) – Vezels

Cummings JH, Stephen AM. Carbohydrate terminology and classification. Eur J Clin Nutr. 61 Suppl 1:S5-18 (2007).

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina