Is er een relatie tussen de inname van suikers en het risico op hart- en vaatziekten?
Er is geen duidelijke relatie met de inname suikers en het risico voor hart- en vaatziekten, aldus de onderzoekers van de European Food Safety Authorithy (EFSA) en de European Heart Network (EHN). Een EFSA-panel vond geen duidelijke relatie tussen de inname van suikers (zoals glucose, fructose en sacharose) en hart- en vaatziekten. Ook EHN vindt het bewijs dat suikers een risico voor hart- en vaatziekten kunnen vormen inconsistent. Het terugdringen van hart- en vaatziekten is een belangrijk doel van de gezondheidsvoorlichting in Nederland. De belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten zijn:
- roken
- hoog cholesterolgehalte
- hoge bloeddruk
- overgewicht
- diabetes
- erfelijkheid
- stress
Hierbij geldt: hoe meer risicofactoren, hoe groter de kans op hart- en vaatziekten. Gezond leven met de juiste voeding (veel: groente, fruit en vezels; weinig: zout en verzadigde vetten) en voldoende beweging (een half uur per dag matig intensief, tenminste vijf dagen per week) verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Die keuzes dragen er aan bij dat andere risicofactoren zoals een verhoogd cholesterolgehalte, hypertensie, overgewicht en diabetes verbeteren.
Meer informatie:
European Food Safety Authority. Scientific Opinion on Dietary Reference Values for carbohydrates and dietary fibre. EFSA Journal, 8, 1462 (2010).
European Heart Network. Diet, Physical Activity and Cardiovascular Disease Prevention.. (2011).