logo KSV groot transparant

 Onderzoek         Contact  FAQ

Wat is het verschil tussen correlatie en causaliteit?

De termen correlatie en causaliteit worden vaak incorrect gebruikt. Correlatie is een samenhang tussen twee factoren. Een correlatie hoeft niet te betekenen dat er een oorzaak-gevolg relatie is tussen de twee factoren. Causaliteit (oorzakelijkheid) betekent dat er wel een oorzaak-gevolg relatie is tussen twee factoren.

Zo is er een correlatie tussen het eten van suiker en het krijgen van diabetes type 2. Maar er is geen causaliteit tussen deze twee, want het eten van suiker veroorzaakt geen diabetes. Wel is er een correlatie tussen deze twee factoren, omdat een te hoge consumptie van suiker kan bijdragen aan het ontstaan van overgewicht, wat een groter risico geeft op het krijgen van diabetes.

Bron:

Whitney, E., & Rolfes, S. R. (2018). Understanding nutrition. Cengage Learning.

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diĆ«tist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina