Suiker | Kristalhelder - page 27

Jaarlijks wordt in Nederland ruim 70.000
hectare suikerbieten verbouwd. De
hoeveelheid suiker die hieruit wordt
geproduceerd, varieert per jaar door
weersomstandigheden. Van alle suiker die in
Nederland wordt gemaakt, gaat ongeveer 85%
naar de levensmiddelenindustrie (voor de
verwerking in producten) en 15% direct naar
de consument (in de vorm van pakken suiker,
suikerklontjes, etcetera).
Op basis van de productiecijfers bepaalt de
Nederlandse suikerindustrie samen met de
overheid jaarlijks de zogenaamde
‘beschikbaarheid van suiker voor de
Nederlandse markt’. Het grootste deel suiker
dat de Nederlandse suikerindustrie
produceert, is bestemd voor de Nederlandse
markt. Daarnaast importeert en exporteert
Nederland ook suiker, al dan niet verwerkt in
levensmiddelen.
Naast suiker die we zelf toevoegen aan thee,
koffie of taartdeeg eten en drinken we ook
producten waarin de levensmiddelen-
fabrikanten suiker hebben verwerkt (variërend
van koekjes tot ketchup en van frisdrank tot
likeur). Niet alles wat we kopen of bereiden,
wordt opgegeten of opgedronken. We gooien
ook wel eens wat weg waarin suiker zit, zoals
een halve fles limonade waar de prik uit is,
koud geworden koffie, zacht geworden
koekjes, etc. Ook worden producten die niet
Beschikbaarheid
Consumptie
meer voor menselijke consumptie geschikt
zijn, gebruikt als grondstof voor veevoeder.
Daarin gaat heel wat suiker om… Het is dus
moeilijk om precies te bepalen hoeveel suiker
we daadwerkelijk eten. Als we uitgaan van de
beschikbaarheid van suiker in Nederland en
we trekken daar de huishoudelijke en
industriële ‘verliezen’ van af, dan consumeren
we naar schatting (op basis van de
VoedselConsumptiePeiling in 1998) zo’n 32
kilogram per persoon per jaar.
suiker
in cijfers
Suiker,
kristalhelder
1...,17,18,19,20,21,22,23,24,25,26 28
Powered by FlippingBook