Suiker in perspectief editie 55 | maart 2022

VOEDING IN HET NIEUWS Voeding in het nieuws |19 Suiker in perspectief, maart 2022 e term ‘duurzaamheid’? Er zijn aanwijzingen dat mensen met diabetes mellitus mogelijk minder goed in staat zijn om zoetheid te detecteren. Dit kan leiden tot een verhoogde inname, wat meer moeite geeft met het reguleren van de bloedglucose. Er is een systematische review uitgevoerd om te onderzoeken of de perceptie van een zoete smaak bij personen met diabetes verschilt van mensen zonder diabetes. Achttien studies waren geïncludeerd. Hiervan werd in er vier alleen naar mensen met diabetes type 1 gekeken, in elf naar mensen met diabetes type 2 en in drie naar beide. In deze studies moesten deelnemers aangeven bij welke laagste concentratie van een zoete smaakstof ze nog een zoete smaak konden detecteren en onderscheiden van bijvoorbeeld water. Verschillen in zoete smaakdrempels, zowel voor detectie als herkenning, gaven aan dat individuen met diabetes minder gevoelig waren dan mensen zonder diabetes. Dit houdt in dat mensen met diabetes meer zoet nodig hebben om de smaak te herkennen. Daarnaast waren er nog twee studies waarin de hedonische (gevoelsmatige) reactie werd onderzocht, al waren de resultaten hiervan niet overtuigend. De onderzoekers geven aan dat er een aantal veelbelovende voedingsstrategieën is, die kunnen worden gebruikt om een verminderde smaak aan te pakken. Bron: Tan, Sze-Yen, et al. "Alterations in sweet taste function in adults with diabetes mellitus: a systematic review and potential implications. " Critical Reviews in Food Science and Nutrition (2021): 1-13. Mensen met diabetes herkennen zoete smaak minder zijn van de daadwerkelijke impact van de voedselproductie, in het bijzonder de veeteelt. Dit is opvallend, omdat is berekend dat de voedselproductie verantwoordelijk is voor 34% van de totale uitstoot van broeikasgassen. Lokaal geproduceerd voedsel, biologische voedselproductie, seizoensgebonden voedsel en het verminderen van voedselverpakkingen worden allemaal als milieuvriendelijk beschouwd door de consument. Toch weten we dat biologische voedselproductie niet per se duurzamer is dan de ‘klassieke’ productie, omdat biologische voedselproductie meer land nodig heeft. De onderzoekers laten weten dat consumenten voedingsadvies nodig hebben om gezonde én duurzame voeding te kiezen. Bron: van Bussel, L. M., et al. "Consumers’ perceptions on food-related sustainability: A systematic review. " Journal of Cleaner Production (2022): 130904.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=