Suiker in perspectief editie 53 | september 2021

VOEDING IN HET NIEUWS Voeding in het nieuws |23 Suiker in perspectief, september 2021 oende koolhydraten? Door voedselkeuzelogo’s weten consumenten beter hoeveel suikers er in een product zitten. Daarnaast zijn logo’s van invloed op de hoeveelheid suikers die consumenten via producten daadwerkelijk kopen. De effectiviteit is wel afhankelijk van het soort logo. Dat concluderen Scapin en collega-onderzoekers in hun systematische review en meta-analyse. Zij bekeken de uitkomsten van 23 verschillende studies. De verschillende soorten logo’s verdeelden ze in zeven groepen. De logo’s die werkten met waarschuwingen (zoals “hoog in suiker”) en logo’s die een grafische weergave hadden van de suikerhoeveelheid (bijvoorbeeld in suikerklontjes of in theelepels) hadden het grootste effect op de voedselkeuze van consumenten. Ook begrepen consumenten het logo beter als er met kleuren werd gewerkt om aan te geven hoeveel suiker er in het product aanwezig is, dan als er alleen numerieke informatie werd gegeven. Daarnaast zagen de onderzoekers dat de logo’s meer invloed hadden op het begrip van de hoeveelheid suiker in een product, dan op de daadwerkelijke verandering van de voedselkeuze van consumenten. Bij het laatste spelen namelijk ook andere factoren mee, zoals smaak en prijs. De onderzoekers plaatsen bij hun gevonden resultaten wel de kanttekening dat de meeste studies online werden gedaan. Het effect van de logo’s kan dus anders zijn in een ‘echte’ situatie in de supermarkt. Bron: Scapin, Tailane, et al. "Influence of sugar label formats on consumer understanding and amount of sugar in food choices: a systematic review and meta- analyses." Nutrition Reviews 79.7 (2021): 788-801. Voedselkeuzelogo: effectief hulpmiddel? vóórdat ze aan hun training begonnen. Zelfs 89% voldeed niet aan de richtlijn voor koolhydraatinname ná een training. De gemiddelde koolhydraatinname na de training was 0,84 gram per kilogram lichaamsgewicht. De onderzoekers adviseren daarom fietsers om op hun voedselinname te letten. Het is volgens hen belangrijk om voldoende koolhydraten te consumeren rond een fietssessie, voor het leveren van voldoende brandstof en voor het herstel en opslag van glycogeen naderhand. Als beperking van de studie geven de onderzoekers aan dat een voedselvragenlijst niet een compleet beeld geeft van het gedrag van de fietsers en ook niet de complete context bij hun voedselinname. Bron: King, Andy J., and Rebecca C. Hall. "Nutrition and indoor cycling: A cross-sectional analysis of carbohydrate intake for online racing and training. " British Journal of Nutrition (2021): 1-29.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=