Suiker in perspectief editie 53 | september 2021

Met een recent cross-sectioneel onderzoek is achterhaald of indoor wielrenners voldoen aan de richtlijn van koolhydraatinname bij langdurige inspanning. De voedingsrichtlijn die daarbij werd aangehouden was, om tussen 1 en 4 uur voorafgaand aan de training 1 tot 4 gram koolhydraten per kilogram lichaamsgewicht te consumeren. Deze richtlijn is bedoeld om het maximale uit de prestaties te halen bij duurtraining. Voor een optimaal herstel werd de richtlijn gehanteerd om na de training 1 tot 1,2 gram koolhydraten per kilogram lichaamsgewicht in te nemen. Voor hun studie keken de Australische onderzoekers naar de voedselinname van de wielrenners voor, tijdens en na een trainingssessie. De wielrenners vulden hiervoor een uitgebreide voedselvragenlijst in. Het aantal fietsers dat niet voldeed aan de genoemde aanbevelingen voor koolhydraatinname was hoger dan de het aantal dat wél aan de aanbevelingen voldeden. Zo nam 79% van de fietsers niet de geadviseerde koolhydraten in Consumeren fietsers vol EFSA publiceert conceptadvies voor inname suikers Op 22 juli 2021 publiceerde de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) een conceptadvies over de Maximaal Toelaatbare Inname van suikers. In de abstract schrijft EFSA: “The relationship between the intake of dietary sugars and the development of dental caries in humans is well established. After a systematic review of the literature and based on randomised controlled trials, positive relationships were identified between the intake of added and free sugars and the risk of obesity, dyslipidaemia, type 2 diabetes mellitus, non-alcoholic fatty liver disease, and hypertension in the general population. However, the available data did not allow the setting of a UL or a safe level of intake for dietary sugars.” Op basis van de beschikbare data kon EFSA in dit conceptrapport niet komen met een onderbouwde maximale of veilige waarde voor de inname van totale, toegevoegde of vrije suikers. Tot en met 30 september 2021 is er een publieke consultatie en bestaat de mogelijkheid om te reageren op het conceptrapport. Het definitieve rapport wordt eind 2021 verwacht. Kenniscentrum suiker & voeding verwelkomt de inspanningen van de EFSA om tot een wetenschappelijk onderbouwd advies te komen voor een veilige inname van suikers en blijft zich op de hoogte stellen van alles wat er speelt rondom dit advies Bron: Conceptadvies van de EFSA VOEDING IN HET NIEUWS 22| Voeding in het nieuws Suiker in perspectief, september 2021

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=