Suiker in perspectief editie 52 | mei 2021

Suiker & wetenschap |23 Suiker in perspectief, mei 2021 Urine biomarker getest om de suikerinname te achterhalen Onderzoekers Abreu en collega’s, verbonden aan de Universiteit van Wageningen, onderzochten of sacharo- se en fructose, gemeten in de urine, betrouwbare biomarkers zijn voor totale suikerinname. Stikstof in de urine staat bekend als goede biomarker om de eiwitin- name te bepalen. Abreu concludeert in haar onderzoek dat wanneer je sacharose en vrije fructose in de urine herhaaldelijk meet als biomarker voor totale sacharo- se-inname, dit vergelijkbaar presteert als stikstof in de urine als biomarker voor eiwitinname. Hierbij gaat het om het vermogen van de biomarker om mensen te kunnen rangschikken op basis van hun inname en niet het bepalen van de absolute inname. De resultaten van deze studie werden in september 2020 gepubliceerd in het internationale tijdschrift Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. De resultaten van observationele studies naar de relatie tussen zelfgerapporteerde suikerinname en het risico op bepaalde ziekten zijn niet altijd consistent. De onderzoekers vermoeden dat dit deels verklaard kan worden doordat de inname van suikers ondergerappor- SUIKER & WETENSCHAP AANMELDEN Meer informatie? Wil je meer achtergrondinformatie over suiker of de rol van suikers in voeding en gezondheid, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek? Ga naar onze digitale informatiemap via www.suikerwetenschap.nl. Je kunt je ook abonneren op deze informatiemap. Dan krijg je alle updates als eerste mee. Klik daarvoor op onderstaande aanmeldknop. Op de hoogte blijven Volg ons voor de nieuwste ontwikkelingen van voeding, suiker en meer via de sociale media kanalen: Facebook, Instagram en LinkedIn. Of abonneer je op ons YouTube kanaal. teerd wordt wanneer er gebruikt wordt gemaakt van voedingsnavraagmethoden die berusten op zelfrappor- tage. Ook het gebruik van verschillende definities voor suikers kan hiervan een oorzaak zijn. Een biomarker voor suikerinname zou kunnen helpen om te controle- ren of deelnemers hun inname van suikers naleven bij voedingsstudies. Lees de verdere beschrijving van dit onderzoek, gemaakt door Kenniscentrum suiker & voeding, hier . In VoedingNu staat een interview met de onderzoekers. Dit interview is hier te lezen.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=