Suiker in perspectief editie 52 | mei 2021

valideren. Onze droom is om deze tool ook voor andere nutriënten en andere producten te realiseren, zodat we met deze techniek een versnelling krijgen in de ontwikkeling van geherformuleerde producten.” Van der Mast vult aan: “Naast de tool die Joost beschrijft, werken we aan digitale tools waarmee we adviezen kunnen geven over welke impact bepaalde voeding op de gezondheid van de mens heeft, maar we ontwikkelen ook digitale tools waarmee we mensen kunnen stimuleren gezonde keuzes te maken.” Human trials Van der Mast: “In Wageningen doen we ook human trials . Vrijwilligers testen een nieuw of een geherformuleerd product of een bepaald ingrediënt, houden in een dagboek bij of ze klachten hebben en waarden zoals in het bloed of urine worden gecontroleerd.” Blankestijn: “Vorig jaar is Wageningen Food & Biobased Research gestart met REBUS, een onderzoeksproject dat beide werelden Is productherformulering de Heilige Graal voor een gezondere voeding? |17 Suiker in perspectief, mei 2021 bij elkaar brengt: aan de ene kant herformuleren we een product tot het de optimale kwaliteit heeft, aan de andere kant kijken we in een test op mensen wat het effect van dat product is op de bloedglucose van de proefpersonen. Deelnemers registreren via een app hoe ze zich fysiek en mentaal voelen. Dit is een nieuwe benadering, waarbij de focus meer op het individu ligt en er meer aandacht is voor de gezondheidseffecten op korte termijn, zodat je direct resultaat ziet. We zijn nu aan het voorbereiden, volgend jaar zal het praktische gedeelte starten.” Voorlichting “Naast aanpassing van het product moet je ook kijken naar de voorlichting rondom het product en hoe het aangeboden wordt”, zegt Van der Mast. “Wat zet je op de verpakking, hoe wordt het in de winkel gepositioneerd en hoe pas je bijvoorbeeld de portiegrootte aan? Uit het project Personalised Nutrition & Health en het VezelUP-project blijkt dat als mensen een advies krijgen dat op hun persoonlijke situatie is aangepast, ze dat veel beter kunnen opvolgen en volhouden dan wanneer ze een algemeen advies via bijvoorbeeld het Voedings- centrum krijgen (hoe goed dat advies overigens ook is). Daarbij maakt het niet uit of dat persoonlijke advies via een diëtist, gewichtsconsulent of via een app wordt gegeven. Slechts een klein deel van de bevolking komt bij de diëtist of gewichtsconsulent. Als een app vrij toegankelijk is, kun je daar dus veel meer mensen mee bereiken. Ik ben er van overtuigd dat apps de toekomst hebben.” Samen Beide programmamanagers zijn het er over eens: “Bij WUR werken we keihard om richting gezondere voeding en eetpatronen te gaan. Herformulering kan daar absoluut een goede bijdrage aan leveren, maar we moeten dit samen doen met fabrikanten, beleidsmakers en gezondheidsprofessionals.”

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=