Suiker in perspectief editie 52 | mei 2021

Voedselallergie versus voedselintolerantie Mensen met een voedselintolerantie missen meestal een bepaald enzym, waardoor ze een voedingsstof niet goed kunnen verwerken. Voor mensen met een intolerantie is in de wet niets geregeld voor wat betreft vermeldingen op etiketten. Een allergische reactie is een reactie van het immuunsysteem op eiwitten. Zo’n reactie kan dodelijke gevolgen hebben en daarom is er in de wet vastgelegd dat op de etiketten van producten vermeld moet staan of er allergenen in zitten. 12| “Voor mensen met een allergie is het etiket vaak een zoekplaatje” Suiker in perspectief, mei 2021 “Voor mensen met een allergie is het etiket vaak een zoekplaatje” DR. MARTY BLOM, RISICOBEOORDELAAR VOOR VOEDSELALLERGIE BIJ TNO Etiketten zijn voor mensen met een allergie cruciaal. Ze moeten erop kunnen zien of een product voor hen veilig is of niet. Dat de etikettering wat dit betreft echt nog niet in orde is, blijkt onder meer uit het onderzoek dat TNO in samenwerking met het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht uitvoerde over de huidige praktijk van allergeenetikettering (1). Mensen met een voedselallergie moeten zich voortdurend afvragen of een voedingsmiddel veilig voor ze is. Om dat te kunnen beoordelen, zijn ze meestal afhankelijk van de informatie op het etiket van een product. En de duidelijkheid daarvan laat nogal eens te wensen over. Analyse etiketten Dr. Marty Blom: “Om te kijken hoe er gecommuniceerd wordt over allergenen, hebben we bijna driehonderd etiketten op voedingsmiddelen geanalyseerd die in de supermarkt te vinden zijn, uit verschillende productgroepen. Uit de analyse blijkt dat de markering van allergenen in de ingrediëntenlijst meestal wel op orde is (wat verplicht is), hoewel dat wel op verschillende manieren gebeurt. Over het feit dat een voedings-middel ook onbedoeld allergenen kan bevatten (de ‘kan sporen

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=