Suiker in perspectief editie 51 | februari 2021

VOEDING IN HET NIEUWS Voeding in het nieuws |21 Suiker in perspectief, februari 2021 Sommige mensen grijpen tijdens een lockdown sneller naar eten en zullen eerder hun totale energie-inname verhogen. Uit een recent onderzoek van de Universiteit van Sheffield blijkt dat een lage controle op het “hunkeren” naar eten een risicofactor is voor een verhoogde inname van snacks tijdens de lockdown. De onderzoeker Nicola Buckland zette een vragenlijst online om te testen of er een verandering was in de inname van energiedichte, zoete en hartige voedings- middelen tijdens de lockdown. Uit de gegevens van 588 volwassenen (82% kwam uit het Verenigd Konink- rijk) bleek dat 48% hun voedselinname had verhoogd tijdens de lockdown. Bij vergelijking van de inname van snacks en de hoofdmaaltijden, bleek dat deelne- mers vaker een verhoogde snackinname rapporteerden dan een verhoogde maaltijdinname. Er was echter gemiddeld ook een grotere groente- en fruitinname te zien. Naast een lage controle op hunkering, voorspelde ook een lage cognitieve terughoudendheid een grotere inname van energiedichte zoete snacks en hartige voedingsmiddelen. Daarentegen waren “reactievermogen op voedsel, genot van eten, emotio- neel ondereten, emotioneel te veel eten en reactiever- mogen op verzadiging” geen significante voorspellers van veranderingen in de inname van energiedichte zoete en hartige voedingsmiddelen. Bron: Buckland, N.J., et al. (2020). Susceptibility to increased high energy dense sweet and savoury food intake in response to the COVID-19 lockdown: The role of craving control and acceptance coping strategies. Appetite, 158 , 105017. Wie snackt er meer tijdens de lockdown? diagnose van kanker kregen tijdens de cohortstudie, die in 2009 startte. Uit deze data vonden de onderzoe- kers dat inname van toegevoegde suikers, vrije suikers, sacharose, suikerhoudende dranken, zuivelproducten en andere op melk gebaseerde toetjes geassocieerd was met een hoger risico op borstkanker. Ze vonden geen associatie met andere soorten suiker of suikerrij- ke voedselgroepen. Omdat de onderzoekers geen relatie hebben gevonden tussen fruitinname en kanker, geven ze aan dat suiker mogelijk niet de kanker veroorzaakt, maar de andere voedingsstoffen die samen met suiker worden geconsumeerd. Daarnaast laten de onderzoekers weten dat, net zoals bij alle cohortstudies, men voorzichtig moet zijn met het vertalen van deze resultaten naar de algemene bevolking en dat met dit soort studies de causaliteit niet vastgesteld kan worden. Bron: Debras, C., et al. (2020). Total and added sugar intakes, sugar types, and cancer risk: results from the prospective NutriNet-Santé cohort. The American Journal of Clinical Nutrition, 112 (5), 1267-1279.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=