Suiker in perspectief editie 51 | februari 2021

2| Inhoudsopgave Suiker in perspectief, februari 2021 Inhoudsopgave volg ons: www.instagram.com/suikerkennis www.facebook.com/kenniscentrumsuiker Blijf op de hoogte: abonneer je op Suiker in perspectief Bekijk ook de eerder verschenen nummers Laat elke hap tellen bij voedingsrichtlijnen De Amerikaanse voedingsrichtlijnen 2020-2025 zijn onlangs gepubliceerd. Er blijken zowel verschillen als overeenkomsten te zijn met de Nederlandse Richtlijnen Goede Voeding van 2015. Een selectie uit de Amerikaanse adviezen laat dat zien. “Mensen met orthorexia nervosa vluchten in de illusie van veiligheid” Wanneer wordt gezond eten ongezond? Orthorexia nervosa is een verstoord eetgedrag waarbij op een ongezonde manier met gezonde voeding wordt omgegaan. Dr. Martina Valenta, gepromoveerd op dit onderwerp, vertelt meer over deze eetstoornis. Koolhydraten gunstig voor het zware werk Zijn koolhydraten of is vet beter als brandstof? Een laag-koolhydraat/hoog-vetdieet levert weliswaar een betere vetverbranding op, maar is het ook aan te raden bij sportprestaties? Dr.ir. Rieneke Terink vertelt er meer over. Met kleine veranderingen in eetgedrag steeds meer richting de Schijf van Vijf Op dit moment komt een derde van onze energie- inname van producten uit de Schijf van Vijf. Dr.ir. Iris Groenenberg van het Voedingscentrum vertelt over ons eetgedrag en wat het Voedingscentrum zoal onderneemt om dat te verbeteren. 4 8 10 12

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=