Suiker in perspectief editie 48 | mei 2020

16| Suiker in perspectief, mei 2020 Voeding in het nieuws Bijna alle diëten zorgen na zes maanden voor ge- wichtsverlies en minder kans op hart- en vaatziekten. Dit concludeerden onderzoekers nadat ze naar de resultaten van 121 verschillende studies hadden gekeken, waaraan in totaal bijna 22.000 mensen deelnamen. De onderzoekers zagen ook dat de meeste deelnemers na twaalf maanden geen gewicht meer verloren en dat de kans op hart- en vaatziekten ook niet lager werd in vergelijking met het eerste half jaar. Alleen de deelnemers die het Mediterrane voedingspa- troon volgden, waren hierop een uitzondering. Hun LDL-cholesterol – het “slechte” cholesterol – was lager na twaalf maanden. Om tot deze resultaten te komen, groepeerden de onderzoekers de verschillende diëten op basis van macronutriënten: 1) weinig koolhydraten, 2) weinig vet en 3) ‘gematigde macronutriënten’ - vergelijkbaar met vetarm, maar iets meer vet en iets minder koolhydra- ten. Hieruit bleek dat een dieet laag in koolhydraten en een dieet laag in vet beiden leiden tot een gewichts- Afvallen met elk dieet Hamburger of groenteschijf? Gezondheid, milieu en dierenwelzijn zijn de drie belangrijkste redenen voor mensen om een vegetarisch voedingspatroon aan te houden. Onderzoeker Hop- wood en collega-onderzoekers van de Universiteit van Californië hebben uitgezocht wat de belangrijkste reden is voor mensen om een dergelijk voedingspa- troon te (gaan) volgen. Hiervoor vulden niet-vegetari- sche Amerikanen en Nederlanders een vragenlijst in. Uit de onderzoeksresultaten bleek dat gezondheid de belangrijkste beweegreden was voor niet-vegetariërs om een vegetarische leefstijl te overwegen. Mensen die een vegetarische leefstijl aanhouden voor hun gezond- heid zijn hierin echter minder streng en minder toege- wijd dan de mensen die dat vanwege milieu of dieren- welzijn doen. Dit vonden de onderzoekers niet vreemd, omdat de meeste mensen gezondheid niet een-op-een koppelen aan een vegetarisch dieet. De onderzoekers zagen dat de reden voor een veganistische leefstijl juist vaker geassocieerd was met milieu en dierenwelzijn dan met gezondheid. Bron: Hopwood, C. J., et al. (2020). Health, environmen- tal, and animal rights motives for vegetarian eating. PloS one, 15(4), e0230609. VOEDING IN HET NIEUWS

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=