Suiker in perspectief editie 44 | maart 2019

‘Aanbevelingen zijn pittig, maar haalbaar, ik ben een optimist’ |21 Suiker in perspectief, maart 2019 ‘Willen we in 2050 tien miljard mensen kunnen voe- den op een gezonde en verantwoorde manier, dan moet dat duurzamer en plantaardiger. De EAT- Lancet Commissie roept in haar rapport op tot actie voor een shift naar gezonde voedingspatronen, forse reductie in voedselverspilling en verduurzaming in de voedselproductie’, aldus Olie. Wat is een opvallende bevinding in het rapport? ‘In het rapport staan aanbevelingen voor de maxi- Ongezonde voedingspatronen, door een gebrek of juist een teveel aan voeding, vormen een groter risico op ziekte en sterfte dan onveilige seks, alcohol, drugs en tabak gezamenlijk. Daarnaast is de productie van voedsel een enorme bedreiging voor ons ecosysteem. In het onlangs gepubliceerd e EAT-Lancet-rapport s taat hoe ons voedingspatroon wereldwijd gezond en duurzaam kan en moet worden. Andries Olie, CSR Manager bij Suiker Unie, vindt de doelstellingen pittig, maar wel haalbaar. male inname van de verschillende macronutriënten voor een gezond voedingspatroon (zie tabel 1 in het rapport). Vanuit mijn vakgebied valt het mij meteen op dat de aanbevolen hoeveelheid toegevoegde sui- kers 5 energieprocent bedraagt. De opstellers van het rapport verwijzen hiervoor naar ee n Scientific Sta- tement v an de American Heart Association uit 2009 en de conditionele richtlijn van de WHO (2015). D ie laatste is gebaseerd op ecologische studies uit naoor- logs Japan naar suikers en tandcariës en de WHO zelf schrijft dat het om ‘very low quality evidence’ pittig, maar haalbaar, T-LANCET-RAPPORT:

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=