Suiker in perspectief editie 43 | november 2018

suikers. We hebben heel goed gekeken hoe we die vraag kunnen beantwoorden. Is er een grens die voorkomt dat lichamelijke schade ontstaat? Dat betekent dat we ons richten op een aantal parame- ters zoals de glucose- en insulinerespons, lichaams- gewicht, visceraal vet, diabetes type 2 en tandcariës.’ De commissie heeft anderhalf jaar nodig om duide- lijkheid te bieden. Honderden studies Adan meldt dat de studies die in het domein passen zijn gedefinieerd. ‘Dat zijn met name interventie- (gecontroleerd, met twee onderzoeksgroepen) en langdurige prospectieve epidemiologische studies. Inmiddels zijn we bezig om vast te stellen welke studies voldoen aan onze randvoorwaarden.’ Het is lastig, concludeert hij. ‘Het gaat om honderden studies die we moeten beoordelen en voor je het weet ben je appels met peren aan het vergelijken. Door kritische keuzes te maken moet het leiden tot een consistente beoordeling van de vraag. Het moet een solide aanpak zijn.’ Voldoende evidentie? Naar verwachting is er over anderhalf jaar meer duidelijkheid. Adan: ‘Wat zou er uit kunnen komen? Dat weten we nog niet. Misschien bieden we duide- lijkheid omdat we kunnen zeggen: dit is de boven- grens voor een gezonde hoeveelheid toegevoegde suikers in onze voeding. Maar misschien is er onvoldoende evidentie en kunnen we dat niet vaststellen. Of blijkt dat een bovengrens alleen is vast te stellen voor kinderen of voor ouderen.’ Adan memoreert eerdere adviezen over dit onderwerp die onderling verschilden. ‘Wij maken in deze commis- sie onze eigen afweging, er moet consensus zijn.’ ONAFHANKELIJK ADVIES VAN DE EFSA De European Food Safety Authority (EFSA) is een onafhankelijk agentschap van de Europese Unie dat in Parma is gevestigd. Het geeft onafhankelijk advies (gebaseerd op een wetenschappelijke beoordeling) over voedselveiligheid aan de Europese Commissie, het Europees Parlement en de individuele lidstaten. De EFSA beoordeelt niet alleen risico's voor de voedselketen maar stelt ook voedingsrichtlijnen op. Lees ook het artikel op pagina 6-7 over over de nieuwe vitamines- en mineralennormen van de Gezondheidsraad die zijn gebaseerd op een EFSA-rapport. ‘Het gaat om honderden studies die we moeten beoordelen’ |9 Suiker in perspectief, november 2018

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=