Suiker in perspectief editie 43-2 | december 2018

Koolhydraten zijn in 2012-2016, met een energie% van 45, nog steeds de belangrijkste bron van energie in de Nederlandse voeding. Dat en nog veel meer wijst de Voedselconsumptiepeiling (VCP) 2012-2016 uit. De inname van toegevoegde suikers (zowel in g/ dag als in energie%) is bij geslacht-leeftijdsgroepen wat lager in 2012-2016 dan in 2007-2010 (zie tabel). Bij de leeftijdsgroepen tot 30 jaar zijn de verschillen het grootst: bijvoorbeeld een daling van 2,2 energie% bij 9-13-jarige meisjes. Bij de leeftijdsgroepen boven de 30 jaar zijn de verschillen aanmerkelijk kleiner. Inname verschillende koolhydraten De inname van koolhydraten is in Nederland gemiddeld 237 g/dag en dat komt overeen met 45,1 % van de dagelijkse energie. Daarvan is iets minder dan de helft afkomstig van mono- en disachariden met een gemiddelde inname van 110 g/dag en 21,0% van de energie. Daarvan bestaat iets meer dan de helft uit toegevoegde suikers. De consumptie van toegevoegde suikers draagt gemiddeld 11,3 energie% bij aan de energie-inname. Voor vrije suikers is dat 12,8 energie%. BEOORDELING INNEMING MACRONUTRIËNTEN Op basis van de VCP van 2012-2016 concludeert het RIVM dat de inname van koolhydraten, eiwitten, onverzadigde vetzuren en transvetzuren in Nederland voldoet aan de aanbevelingen. Het RIVM ziet hoge innames voor vetten, verzadigde vetzuren en alcohol en de innames van vezel en alfa-linoleenzuur zijn laag. Aan de WHO-norm voor vrije suikers van maximaal 10 energie% voldoet 36% van de 7-69-jarigen. Dit was 19% in 2007-2010 ofwel het aantal 7-69-jarige Nederlanders met een vrije suikerinneming die aan de WHO-norm voldoet is bijna verdubbeld in de periode 2007-2016. DEFINITIES TOEGEVOEGDE EN VRIJE SUIKERS Volgens het RIVM zijn ‘Toegevoegde suikers’ suikers (mono- en disachariden) die toegevoegd worden tijdens bereiding van voedingsmiddelen, zowel in de fabriek als thuis. Toegevoegde suikers zijn bijvoorbeeld sucrose, dextrose, glucose-fructosesiroop en honing. Deze definitie komt overeen met die van het Kenniscentrum suiker & voeding. Onder ‘vrije suikers’ vallen alle toegevoegde suikers, zoals hiervoor beschreven, plus suikers die van nature aanwezig zijn, in vruchtensappen en geconcentreerd vruchtensap. Suikers die van nature aanwezig zijn zoals lactose en fructose in bijvoorbeeld melk, groenten of onbewerkt fruit, vallen niet onder toegevoegde of vrije suikers. Jonge Nederlanders consumerenminder suikers |9 Suiker in perspectief, december 2018

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=