Suiker in perspectief editie 43-2 | december 2018

Over anderhalf jaar verschijnt er een EFSA-rapport dat meer duidelijkheid biedt of er een bovengrens nodig is voor de consumptie van vrije-, toegevoegde- en/of totaal suikers. ‘Het gaat om honderden studies die we moeten beoordelen en voor je het weet ben je appels met peren aan het vergelijken,’ zegt prof.dr. Roger Adan. ‘Door kritische keuzes te maken moet het leiden tot een consistente beoordeling van de vraag.’ ‘Het gaat om honderden studies die we moeten beoordelen’ PROF.DR. ROGER ADAN Vijf Europese landen (Denemarken, Finland, IJs- land, Noorwegen en Zweden) hebben de European Food Safety Authority (EFSA) gevraagd om een aanbeveling voor de consumptie van suikers (vrije-, toegevoegde- en/of totaal suikers) vertelt prof.dr. Roger Adan, hoogleraar Moleculaire Farmacologie (UMC Utrecht, onderzoekslijn Eetgedrag en Eet- stoornissen). Hij maakt als expert deel uit van de commissie die het ‘Protocol for the scientific opinion on the Tolerable Upper Intake Level of dietary sugars’ opstelde. ‘De EFSA heeft een inventarisatie in gang gezet om op basis van wetenschappelijk onderzoek vast te stellen of er een bovengrens is voor de consumptie van vrije-, toegevoegde- en/of totaal 18| ‘Het gaat om honderden studies die we moeten beoordelen’ Suiker in perspectief, december 2018

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=