Suiker in perspectief editie 42 | juni 2018

Gastcolumn Kenniscentrum suiker & voeding door prof.dr.ir. Kees de Graaf hoogleraar Sensoriek en eetgedrag aan Wageningen University COLUMN peil te houden. Sommigen menen van niet en vinden dat je moet wennen aan een lagere zoetheid. De impliciete redenering achter dit standpunt is, dat wennen aan minder zoet leidt tot een lagere voorkeur voor zoet --> lagere suikerinname --> lagere ener- gie-inname/gezondere voeding --> minder overgewicht. De vraag is of je inderdaad kunt wennen aan meer of minder zoet. Een recent verschenen systema- tische review gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutrition (2018) heeft hier naar gekeken. Uiteindelijk bleven er van de 17.000 gescreende artikelen 21 studies over die hier systematisch onderzoek naar hebben gedaan. De bevindingen waren inconsistent. In sommige studies werd gevonden dat blootstelling aan veel zoet de voorkeur voor zoet juist omlaag bracht. In een andere studie waarin proefpersonen vier maanden lang aan een laag zoete voeding werden blootgesteld veranderde wel de perceptie van zoet, maar niet de voorkeur voor zoet. De intensiteit van dezelfde suikerconcentratie was hoger in de groep die een ‘laag zoete’ voeding kreeg dan in de groep die een ‘hoog zoete’ voeding kreeg. Dit is net zoiets dat 15 graden in de winter warm is, en 15 graden in de zomer juist koud. Voorkeuren bleven echter gelijk. De voorkeuren voor zoet zijn dynamisch en hangen af van frequentie, intensiteit en de duur van de blootstelling. Het lijkt er ook op dat de voorkeuren voor zoet specifiek zijn voor product en persoon. Veel mensen vinden suiker in de koffie en thee maar niks, anderen kunnen niet zonder. Je kunt natuurlijk ook verzadigd raken door een zoete smaak. In een Wageningse studie waarin we mensen 24 uur alleen maar zoete producten te eten gaven, ging de trek in iets zoetigs drastisch omlaag (Griffioen- Roose et al., 2012). Kortom, het idee dat je went aan minder zoet en daardoor beter gaat eten is te simpel. Het wordt hoog tijd dat we hier serieus onderzoek naar gaan doen en zo een rationele discussie kunnen voeren over het nut en de noodzaak om de zoetheid van de voeding terug te brengen. We hebben data nodig van gecontroleerde lange termijn studies die de blootstelling van zoet in verband brengen met de kwaliteit van de voeding en veranderingen in voorkeuren in zowel vertrouwde als onbekende nieuwe voedingsmiddelen. Bron: The American Journal of Clinical Nutrition 2018. Appetite 2012. Column |25 Suiker in perspectief, juni 2018

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=