Suiker in perspectief editie 42 | juni 2018

Wennen aan minder zoet? H et onderwerp suiker, zoetheid en voeding ligt onder een vergrootglas. Er is een enorme maatschappelij- ke druk om het suikergehalte in onze voedingsmiddelen omlaag te brengen. Vanuit het perspec- tief van de toename van de prevalentie van overgewicht is dat een logische wens. Met het omlaag brengen van de hoeveel- heid suiker in een voedingsmid- del vermindert ook het aantal calorieën - mits suiker niet vervangen wordt door zetmeel of vet - en dat kan bijdragen aan een lagere energie-inname. Er wordt ook veel gesproken over het terugdringen van de zoetheid van de voeding. Als je de hoeveel- heid suiker terugbrengt in een voedingsmiddel, dan verminder je ook de zoetheid. Dat gaat vaak ten koste van de aangenaamheid van een voedingsmiddel. De vraag dringt zich dan op of je dat moet compenseren met de toevoeging van laag energetische zoetstoffen om de zoetheid en daarmee de aangenaamheid op 24| Voeding in het nieuws Suiker in perspectief, juni 2018 Eiwitinname van invloed op groei kind Een hoge eiwitinname kan mogelijk leiden tot een hoger lichaamsvetpercentage bij jonge kinderen. Dit blijkt uit een in 2016 gepubliceerd onderzoek in International Journal of Obesity. De onderzoekers vergeleken de eiwitinname van bijna drieduizend jonge kinderen en hun lichaamssamenstelling op latere leeftijd. Des te hoger de inname van eiwit op 1-jarige leeftijd, des te hoger is het vetpercentage van het kind op 6-jarige leeftijd. Relatief hoge eiwitinname in het begin van hun leven verhoogt mogelijk de hoeveelheid groeihormonen die de groei en aanmaak van vetcellen kunnen stimuleren. Dat heeft mogelijk op lange termijn effect op het lichaamsvet. De onderzoekers concluderen dat meer onderzoek nodig is om de optimale hoeveelheid eiwit voor (zeer) jonge kinderen te bepalen. Bron: Protein intake in early childhood and body composition at the age of 6 years: The Generation R Study. International Journal of Obesity, 2016 VOEDING IN HET NIEUWS

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=