Suiker in perspectief editie 42 | juni 2018

‘Kindervoorkeuren zijn te veranderen’ |11 Suiker in perspectief, juni 2018 Leeftijd (jaren) 1-3 4-8 9-13 volwassenen Inname (gram) 48 a 73 a 62-68 b 128-159 a AANBEVOLEN PORTIE GROENTE EN CONSUMPTIEGEGEVENS PER DAG Aanbevolen hoeveelheid (gram) 50-100 100-150 150-200 250 spelen. Uit onderzoek blijkt dat voor hen geldt dat per groente verschilt welke bereiding ze prefereren. Het moet niet te hard maar ook niet te zacht zijn, ze willen groente in gelijkvormige stukjes, zonder onregelmatigheden of bruine plekjes eten en ze hou- den ook niet van korrelige structuren.’ Van Stokkom noemt dat het mogelijk ook kan helpen om kinderen zelf meer invloed te geven bij de keuze van groenten. ‘Bijvoorbeeld als er boodschappen worden gedaan. Dan zijn ze veel meer betrokken bij de maaltijden. Hoewel we vanuit onze biologie handelen, zijn onze voorkeuren wel te veranderen.’ Er is hoop, vindt ze. ‘Vroege blootstelling aan groente is voor kinderen heel belangrijk zodat ze een gezond voedingspatroon ontwikkelen.’ Het belang van variëren Groenten leveren voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, voedingsvezels en bioactieve stoffen (ca- rotenoïden bijvoorbeeld). Belangrijke argumenten om de keuze van groente te variëren zijn de verschil- len in samenstelling en de diverse bereidingsmo- gelijkheden. ‘Als je groente kookt in water kan dat leiden tot verlies van voedingsstoffen. Maar van an- dere stoffen – zoals bijvoorbeeld de antioxidanten in wortel – is aangetoond dat de hoeveelheid zelfs kan toenemen door de bereiding. Dat onderstreept het belang van variëren.’ Om de groenteconsumptie te stimuleren noemt ze het gebruik van kruiden en het combineren van diverse groenten. ‘Het is belangrijk dat we in het algemeen meer aandacht besteden aan het verhogen van de groenteconsumptie. Denk aan andere gebruiksmomenten zoals ontbijt en snacks voor als je onderweg bent. Andere gebruiksmomen- ten bieden telers ook kansen om meer variëteiten op de markt te brengen. Je moet het voor iedereen ge- makkelijker maken. Dat zijn belangrijke elementen voor productontwikkelaars.’ Van Stokkom tenslotte: ‘Kortom, er is nog veel onderzoek te doen.’ ‘Vroege blootstelling aan groente is voor kinderen heel belangrijk zodat ze een gezond voedingspatroon ontwikkelen’ a gebaseerd op de Voedselconsumptiepeiling 2012 – 2016 b gebaseerd op de Voedselconsumptiepeiling 2007 – 2010

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=