Suiker in perspectief

Welkom bij “suiker in perspectief”, de (gratis) digitale nieuwsbrief van Kenniscentrum suiker & voeding. Door middel van deze digitale uitgave willen wij u op de hoogte brengen van de actuele stand van zaken betreffende de gezondheidsaspecten van suiker. Hiermee wil Kenniscentrum suiker & voeding een actieve bijdrage leveren aan een gewogen maatschappelijke discussie over suiker in relatie tot voeding en (mond)gezondheid. De nieuwsbrief verschijnt 3-4 keer per jaar en wordt per e-mail verzonden naar de abonnees.

Edities

sip49 website

Suiker in perspectief 49

september 2020

Voor nummer 49 van ‘Suiker in perspectief’ zijn twee diëtisten geïnterviewd die werken bij het ministerie van Defensie. In welke opzichten verschilt hun praktijk met die van de burgerdiëtist? Een ander artikel gaat over het effect van kookprogramma’s op tv; hebben ze invloed op ons eetgedrag? Daarnaast lees je over hoe gezond vruchtensap nu daadwerkelijk is, waarom het zo lastig is om suiker te vervangen in producten en komt de eerste hoogleraar Diëtetiek aan het woord. Dit en meer lees je in deze editie van ‘Suiker in perspectief’.

Naar de nieuwsbrief

suikerinperspectief 48

Suiker in perspectief 48

mei 2020

Nummer 48 van ‘Suiker in perspectief’ staat weer vol met interessante onderwerpen over suiker, voeding en gezondheid. In deze editie lees je bijvoorbeeld over mogelijkheden om consumenten duurzamer te laten eten, omgaan met smaakverlies bij chemotherapie en de relatie tussen een voedingspatroon en het ontwikkelen van een depressie komen aan de orde. Dit en meer lees je in deze editie van 'Suiker in perspectief'.

Naar de nieuwsbrief

suikerinperspectief 47

Suiker in perspectief 47

februari 2020

Nummer 47 van ‘Suiker in perspectief’ staat weer vol met interessante onderwerpen over suiker, voeding en gezondheid. In deze editie lees je bijvoorbeeld hoe koolhydraten (en suikers) kunnen helpen bij duursporten. Ook vroegen we dr. Sanne Boesveldt over het effect van geur op ons eetgedrag en hoe geur gebruikt kan worden om eetgedrag de gezonde kant op te sturen. Drs. Siham Bourchareb legt uit over hoe je diabetespatiënten het beste kan begeleiden tijdens de ramadan. En hoe is de GLI het afgelopen jaar verlopen, sinds het vergoed wordt vanuit de basisverzekering? Dit en meer lees je in deze editie van 'Suiker in perspectief'.

Naar de nieuwsbrief

sipjubileum

Suiker in perspectief jubileum editie

november  2019

In de nieuwe editie van ‘suiker in perspectief’ staat het 50-jarig jubileum van Kenniscentrum suiker & voeding centraal. In deze jubileum editie lees je over ons symposium 'iedereen weet het beter'. Ter gelegenheid van ons 50-jarig bestaan bieden we de Nederlandse vertaling van het boek 'Ever seen a fat fox?' aan, als gratis download. Ook kun je in de column van Dr. Theo Ockhuizen lezen hoe de samenwerking met de suikerbranche voor hem is geweest in de afgelopen jaren. En bestaat het kenniscentrum eigenlijk nog wel over 50 jaar? Lees het hier in de jubileum editie van suiker in perspectief.

Naar de nieuwsbrief

suikerinperspectief 46

Suiker in perspectief 46

oktober 2019

Nummer 46 van ‘Suiker in perspectief’ zoomt in op verpakkingen. Verpakkingen spelen een grote rol bij je voedselkeuze. Zo lees je in deze editie over voedselkeuzelogos, nudging, en claims op verpakking en wat voor invloed heeft de verpakkingskleur nu precies? Ook lees je over het werk van twee verschillende diëtisten. De één is diëtist van een wielerploeg en ging met hen mee tijdens de Tour de France. De andere diëtist begeleidt vooral cliënten van Turkse afkomst, hoe is dit anders dan cliënten van Nederlandse afkomst? En Intermittent Fasting, is dat nu de beste manier om af te vallen? Dit en meer lees je in deze editie van 'suiker in perspectief'.

Naar de nieuwsbrief

sip45

Suiker in perspectief 45

juni 2019

Nummer 45 van ‘suiker in perspectief’ zoomt in op het overschatten van het effect van suikerreductie door Nederlanders. Er komen steeds meer levensmiddelen op de markt met minder suiker. Leidt minder suiker ook tot een evenredige caloriereductie? Samen met prof.dr.ir. Kees de Graaf blikken we terug op 50 jaar kennis over humane voeding. Hoe hebben de richtlijnen goede voeding zich ontwikkeld over de jaren heen? Ook lees je of een maagverkleining een kant-en-klare oplossing voor overgewicht is. En hoe zorg je voor gewichtsbehoud na flink gewichtsverlies? Dit en meer lees je in deze editie van 'suiker in perspectief'.

Naar de nieuwsbrief

sip44

Suiker in perspectief 44

maart 2019

Nummer 44 van ‘suiker in perspectief’ zoomt in op voedingsapps. We blikken in een toekomst waarin digitaal voedingsadvies wordt afgestemd op persoonlijke eigenschappen, lichaamsfuncties en leefstijl. Via een app een persoonlijke suggestie voor een snack vragen tijdens het winkelen, effecten daarvan op je bloeddruk zelf monitoren… Is dat de toekomst?Diëtisten vertellen hoe zij apps benutten in hun praktijk. En we bespreken veelgebruikte voedingsapps.Daarnaast een interview met Ir. Andries Olie, CSR Manager Suiker Unie, over het EAT-Lancet-rapport met pittige doelstellingen voor een wereldwijd gezond en duurzaam voedingspatroon. En het laatste nieuws over het voedselkeuzelogo.

Naar de nieuwsbrief

sip43 2

Suiker in perspectief 43 deel 2

december 2018

Hier de tweede editie van nummer 43 van ‘suiker in perspectief’. Nieuw in dit nummer de resultaten van de lang verwachte vijfde Voedselconsumptiepeiling (2012-2016). Het opvallendste resultaat: Nederlanders eten iets gezonder. Maar hoe zit het met de consumptie van koolhydraten en suikers? Zijn we er meer of minder van gaan eten? Lees het antwoord op deze vragen in deze tweede editie! En verder nieuw in dit nummer zijn de reacties van drie diëtisten op de resultaten van de Voedselconsumptiepeiling en de publicatie van het Nationaal Preventieakkoord, dat staatsecretaris Paul Blokhuis op vrijdag 23 november ondertekende. Veel leesplezier.

Naar de nieuwsbrief

sip43

Suiker in perspectief 43

november 2018

Editie nummer 43 van 'suiker in perspectief' geeft een vooruitblik op de verwachte resultaten van de vijfde Voedselconsumptiepeiling (2012 - 2016), die op 20 november worden gepubliceerd. Zijn de Nederlanders anders gaan eten? Is de invloed van gewijzigde samenstelling van producten merkbaar? Benieuwd naar de uitkomsten? Lees de volgende editie van deze 'suiker in perspectief' die eind november verschijnt! Verder is er aandacht voor de nieuwe voedingsnormen voor vitamines en mineralen van de Gezondheidsraad. Hoe vertaal je die naar de praktijk? Het Voedingscentrum ziet geen aanleiding om de Schijf van Vijf te herzien.

Naar de nieuwsbrief

sip42

Suiker in perspectief 42

juni 2018

Kinderen is het thema van ‘suiker in perspectief’ editie 42. De eerste 1000 dagen van een kind zijn bepalend voor de rest van zijn leven, vertelt prof. dr. Tessa Roseboom. ‘Er is geen gemakkelijke oplossing om de groenteconsumptie van kinderen te verhogen’, aldus onderzoeker Vera van Stokkom (Msc). ‘Maar kindervoorkeuren zijn te veranderen.’ Lees ook de interviews met onder andere dr. ir. Astrid Postma-Smeets over de Schijf van Vijf die jonge kinderen weinig speelruimte biedt en met prof.dr. Cor van Loveren: ‘Ik vind het opvallend dat mondgezondheid bij kinderen in de afgelopen jaren niet beter is geworden.’

Naar de nieuwsbrief

sip41

Suiker in perspectief 41

maart 2018

Het thema van ‘suiker in perspectief’ editie 41 is ‘smaak en reuk’. Senioronderzoeker dr. Garmt Dijksterhuis (Wageningen University) vertelt over het fenomeen dat smaak meer is dan prikkeling van onze smaakpapillen. Veranderingen in reuk en smaak komen veel voor bij kankerpatiënten die chemotherapie krijgen. Reukonderzoeker dr. Sanne Boesveldt (Wageningen University) constateert dat die problemen vaak worden ondergesneeuwd door alle klachten die de patiënt al heeft. Lees over de ontwikkeling van een menukaart voor oncologiepatiënten, maar ook over de vele vooroordelen en misvattingen over obesitas: ooit een te dikke vos gezien?

Naar de nieuwsbrief

sip40-2

Suiker in perspectief 40-2

oktober 2017

De tweede editie nummer 40 van 'suiker in perspectief' besteedt veel aandacht aan het Koolhydratencongres dat op 28 september 2017 in Utrecht is gehouden. ‘Dialoog over koolhydraten’: een ochtend- en middagprogramma met 7 sprekers en een paneldiscussie. U leest een kort verslag van alle programmaonderdelen, met de mogelijkheid om steeds door te klikken naar de website van Kenniscentrum suiker & voeding voor de ’longread’. Lees ook de interviews met prof.dr. Rob Markus – bijzonder hoogleraar Neuropsychologie (Maastricht University) - die antwoordt op de vraag of koolhydraten stress kunnen verminderen, en met onderzoeker Dianne van Dam. Thema: huisartsen en geneeskundestudenten die meer willen weten over gezonde voeding  en leefstijl.

Naar de nieuwsbrief

sip40

Suiker in perspectief 40

september 2017

Editie nummer 40 van 'suiker in perspectief' besteedt veel aandacht aan de ‘Dialoog over koolhydraten’. Resultaten van voedingsonderzoek krijgen in de diverse media veel aandacht. Maar de kwaliteit van die berichten laat vaak te wensen over. Het leidt tot bijvoorbeeld ‘zelfverklaarde koolhydraatmijders’. Je hebt als diëtist recente wetenschappelijke feiten nodig om onderbouwde keuzes te maken. Kenniscentrum suiker & voeding organiseert, in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Diëtisten, Diëtisten Coöperatie Nederland en Voeding Nu, op 28 september in Utrecht het congres ‘Dialoog over koolhydraten’. Lees in deze nieuwsbrief ook de actualiteitenrubriek ‘Voeding in het nieuws’.

Naar de nieuwsbrief

congres

Congres ‘Dialoog over koolhydraten’

28 september 2017

Wat doe je als voedingsprofessional, adviseer je wel of niet een koolhydraatarm dieet? Twijfel je naar aanleiding van verwarrende berichten? Resultaten van voedingsonderzoek krijgen in de media veel aandacht. Via sociale media, kranten, radio en televisie, internet, via foodbloggers en -vloggers wordt erover geschreven en gepraat. Maar de kwaliteit van die berichten laat vaak te wensen over. Koolhydraten hebben het wat dat betreft moeilijk. Dat vraagt om een genuanceerde benadering, om een discussie die op wetenschappelijke feiten is gebaseerd.

Naar het bericht

sip39

Suiker in perspectief 39

april 2017

Voedingsmiddelen die in de winkel een plek krijgen op basis van hun gezamenlijke ingrediënten! Verse tomaten en tomaten in blik, en druiven en wijn die vlak bij elkaar staan! Dat is de ‘supermarkt van de toekomst’. De klant die een product uit het schap pakt en voor de spiegelende schermen houdt, krijgt via sensoren informatie over bijvoorbeeld voedingswaarde, bestrijdingsmiddelen en allergenen. Lees in deze ‘suiker in perspectief editie 39’ ook de andere verhalen over onderzoek in de supermarkt.

Naar de nieuwsbrief

sip38-2

Suiker in perspectief 38-2

januari 2017

Er is een tweede editie uit van ‘suiker in perspectief’ nummer 38. Nieuw in dit nummer is het interview met internist prof.dr. Henk Bilo, (Isala Klinieken Zwolle). ‘De diabeteszorg in Nederland is misschien wel de beste van de wereld, maar ik denk dat het nu tijd is om verder te gaan dan alleen een medisch getinte behandeling’, zegt hij. Bilo reageert ook op de campagne die het Diabetes Fonds afgelopen najaar startte. ‘Het advies ‘eet geen suiker’ is natuurlijk onzin! Dit advies van het Diabetes Fonds vraagt nuancering.’ En zegt hij: ‘Ik ben blij dat het Diabetes Fonds een campagne voerde, maar minder blij met de inhoud.’ In dit nummer ook de interviews met directeur Philip den Ouden en communicatiemanager Magreet Schijvens, beiden FNLI, over de nieuwe website Nederland Voedselland (oktober 2016). En een gesprek met de Wageningse onderzoeker dr. Colin Bos over de centrale vraag van zijn promotieonderzoek:‘Hoe kunnen we consumenten ertoe bewegen gezondere keuzes te maken zonder dat dit op weerstand stuit?’.

Naar de nieuwsbrief

Afdrukken

blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte!

Bent u enthousiast en wilt u deze nieuwsbrief voortaan per e-mail ontvangen of onder de
aandacht brengen bij een bekende van u?
Schrijf u in via de registratiepagina. 

Aanmelden

Wijzigen / uitschrijven >

Deze nieuwsbrief staat onder auspiciën van een onafhankelijke redactieraad. Deze redactieraad is als volgt samengesteld:

  • Mw. E.A. Kaldenberg
  • Prof.dr. L.J.C. van Loon
  • Prof.dr. C. van Loveren
  • Dr.ir. M. Löwik
  • Mw. C. Maljaars
  • Prof.dr. E.M.H. Mathus-Vliegen
  • Prof.dr.ir. G.J. Schaafsma

Coördinatie vanuit Kenniscentrum
suiker & voeding:

  • Dr.ir. J.H.H. Verheesen
  • ir. Renske van Asten