logo kenniscentrumsuikerenvoeding 50jaar website

 Onderzoek         Contact  FAQ

Hoeveel suikers eten we gemiddeld in Nederland?

Op basis van de laatste Voedselconsumptiepeiling (2012-2016) van het RIVM, uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, blijkt dat de inname van suikers gemiddeld 110 gram per dag is. Dit zijn alle soorten suikers samen en zowel de toegevoegde als de van nature aanwezige suikers. 110 gram per dag komt neer op 40 kilo per jaar. Hiervan is 22 kilo toegevoegd en 18 kilo van nature aanwezige suiker.

Eten we steeds meer suikers?

Nee, de inname van suikers in Nederland is stabiel. Dit blijkt uit de Voedselconsumptiepeilingen (VCP’s) van het RIVM, uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De eerste VCP liet zien dat Nederlanders in 1987 totaal gemiddeld 128 gram suikers per dag aten en dronken.

In de periode 2012-2016 (laatste VCP) was dit 110 gram per dag. Dit zijn alle suikers samen: toegevoegde én de van nature aanwezige. In de onderstaande tabel vind je de gegevens over de inname van suikers van alle beschikbare VCP’s.

VCP Gemiddelde inname mono- en disachariden in gram per dag (g/d) en energiepercentages (en%)*
1987 - 1988 128 (22,5)
1992 122 (22,5)
1997 - 1998 125 (23,3)
2007 - 2010 122 (21,3)
2012 - 2016 110 (21,0)

* De gehanteerde onderzoeksmethodiek bij de VCP’s van vóór 2003 wijken sterk af met de methodiek die sinds 2003 wordt gebruikt. Verschillen tussen de resultaten van de VCP’s vóór 2003 en na 2003 kunnen het gevolg zijn van deze methodeverschillen.

 

Afdrukken

deel deze pagina