logo kenniscentrumsuikerenvoeding 50jaar website

 Onderzoek         Contact  FAQ

Voedingscentrum: Light-producten overschat

Veel mensen overschatten de voordelen van light-producten. Slechts 20% van de mensen weet dat de term light inhoudt dat er óf minder vet óf minder suiker óf minder calorieën in het product zitten. Daarnaast weet maar 17% dat light ten minste 30% minder calorieën betekent. Meer duidelijkheid op de verpakking moet wat dat betreft uitkomst bieden, vinden zij.

Maakt suiker ons dom?

Op dit moment circuleren op het internet diverse berichten over dit onderwerp. Er is echter geen gegronde wetenschappelijke onderbouwing voor ...

Suiker in frisdrank, nuancering van een studieresultaat

Onder de koppen 'Fris maakt dik' en 'Éen kilo minder' is in NRC Handelsblad van 22-23 september 2012 in niet minder dan 3 pagina's - waarvan 2 volledige pagina's in de wetenschapsbijlage - aandacht besteed aan onderzoek naar het effect van gesuikerde frisdrank op het lichaamsgewicht van 641 kinderen in de leeftijd van ongeveer 5-12 jaar op 8 basisscholen in de omgeving van Amsterdam.

Nieuwe richtlijn vruchtensappen gepubliceerd

De nieuwe richtlijn 2012/12/EU voor aanpassing van de wet voor vruchtensappen en soortelijke producten werd op 27 april 2012 gepubliceerd en is direct van toepassing.

Lijst gezondheidsclaims gepubliceerd

Op 16 mei 2012 heeft de Europese Commissie de lijst goedgekeurd met 222 generieke gezondheidsclaims die daarmee zijn toegelaten. Deze lijst zal spoedig verschijnen in het officiele publicatieblad van de Europese Unie. 

Themanummer Voeding & Visie over suiker

Dat koolhydraten, en met name suiker, een gunstig effect hebben op de menselijke conditie vóór en na stress, is alom bekend. Maar hoe zit het met het effect tijdens stress?

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip43-2

Hier de tweede editie van nummer 43 van ‘Suiker in perspectief’. Nieuw in dit nummer de resultaten van de lang verwachte vijfde Voedselconsumptiepeiling (2012-2016). Het opvallendste resultaat: Nederlanders eten iets gezonder. Maar hoe zit het met de consumptie van koolhydraten en suikers? Zijn we er meer of minder van gaan eten? Lees het antwoord op deze vragen in deze tweede editie! En verder nieuw in dit nummer zijn de reacties van drie diëtisten op de resultaten van de Voedselconsumptiepeiling en de publicatie van het Nationaal Preventieakkoord, dat staatsecretaris Paul Blokhuis op vrijdag 23 november ondertekende. Veel leesplezier.

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina