logo kenniscentrumsuikerenvoeding 50jaar website

 Onderzoek         Contact  FAQ

Nieuwe consumptiecijfers! Dalende trend inname van suikers

Op 20 november 2018 presenteerde het RIVM de meest recente voedselconsumptiecijfers. Uit de nieuwe cijfers blijkt dat Nederlanders minder suikers zijn gaan eten. Ook de inname van toegevoegde suikers is gedaald ten opzichte van de vorige Voedselconsumptiepeiling (VCP) uit 2007-2010.

Foodweken NPO3: Fed Up

Tijdens de NPO 3 Foodweken werd deze week de documentaire “Fed Up” uitgezonden, een Amerikaanse productie waarin o.a. wordt gesuggereerd dat suiker verslavend zou zijn. 

Kenniscentrum suiker & voeding geeft hierop de volgende reactie: 

Reactie op de bijlage ‘Onze voeding’ van Elsevier Weekblad

Op zaterdag 18 augustus 2018 verscheen bij Elsevier Weekblad de bijlage ‘Onze voeding’ van Pulse Media Group. In deze bijlage staat een column van Hanneke Dessing - algemeen directeur van het Diabetes Fonds - met veel onjuistheden over suiker.

Reactie: talkshow Jinek over toegevoegde suikers

Naar aanleiding van de talkshow van Jinek op vrijdag 15 juni 2018 (om 22:45 uur bij KRO-NCRV op NPO 1) met journalist Teun van de Keuken en Hanneke Dessing -  algemeen directeur van het Diabetes Fonds - over toegevoegde suikers, zetten wij een aantal feiten over suikers op een rij.

Foodweken NPO 3: That Sugar Film

Naar aanleiding van de NPO 3 Foodweken zond de zender onlangs ‘That Sugar Film’ uit. Deze documentaire was eerder te zien in de Nederlandse bioscopen en toont hoe Australische acteur Damon Gameau twee maanden lang op een suikerrijk voedingspatroon leeft. Een korte reactie op deze film. 

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip43-2

Hier de tweede editie van nummer 43 van ‘Suiker in perspectief’. Nieuw in dit nummer de resultaten van de lang verwachte vijfde Voedselconsumptiepeiling (2012-2016). Het opvallendste resultaat: Nederlanders eten iets gezonder. Maar hoe zit het met de consumptie van koolhydraten en suikers? Zijn we er meer of minder van gaan eten? Lees het antwoord op deze vragen in deze tweede editie! En verder nieuw in dit nummer zijn de reacties van drie diëtisten op de resultaten van de Voedselconsumptiepeiling en de publicatie van het Nationaal Preventieakkoord, dat staatsecretaris Paul Blokhuis op vrijdag 23 november ondertekende. Veel leesplezier.

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina