logo KSV groot transparant

 Onderzoek         Contact  FAQ

Food, Planet, Health

Op 17 januari 2019 verscheen het rapport ‘Healthy diets From Sustainable Food Systems - Food, Planet, Health’1 van de ‘EAT-Lancet Commission’, wat gaat over het gezond en duurzaam voeden van bijna 10 miljard mensen in 2050. Om over te gaan op gezonde voedingspatronen op weg naar 2050 zijn substantiële verschuivingen nodig, waaronder een reductie van meer dan 50% in de wereldwijde consumptie van rood vlees en suiker, aldus het rapport.

U-vormig verband tussen levensverwachting en koolhydraatinname

Wat is het effect van de procentuele bijdrage van koolhydraten aan de energie-inname op de levensverwachting? Dat vroegen Sara Seidelmann en collega-onderzoekers, verbonden aan Brigham and Women’s Hospital in Boston en aan de Universiteiten van Harvard en Minnesota, zich af. Ze baseerden hun onderzoek op cohorten en publiceerden de resultaten daarvan in het gerenommeerde tijdschrift Lancet Public Health.

Het beste dieet is niet ingewikkeld

Wat is gezonde voeding? Sociale media staan bol van ideeën hierover van zelfbenoemde deskundigen. Hoe wijs je als gewichtsconsulent of praktijkondersteuner je cliënten hierin de weg? Baseer je op informatie waar een grote groep wetenschappers het over eens is. In Nederland hebben we daarvoor een prachtig instrument: de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad, door het Voedingscentrum vertaald in praktische informatie. Dit is één van de lessen die de gewichtsconsulenten en praktijkondersteuners meenamen van de nascholing Koolhydraten en gewicht. Wat adviseer jij de cliënt? op 27 november 2018.

Nieuwe consumptiecijfers! Dalende trend inname van suikers

Op 20 november 2018 presenteerde het RIVM de meest recente voedselconsumptiecijfers. Uit de nieuwe cijfers blijkt dat Nederlanders minder suikers zijn gaan eten. Ook de inname van toegevoegde suikers is gedaald ten opzichte van de vorige Voedselconsumptiepeiling (VCP) uit 2007-2010.

Reactie op de bijlage ‘Onze voeding’ van Elsevier Weekblad

Op zaterdag 18 augustus 2018 verscheen bij Elsevier Weekblad de bijlage ‘Onze voeding’ van Pulse Media Group. In deze bijlage staat een column van Hanneke Dessing - algemeen directeur van het Diabetes Fonds - met veel onjuistheden over suiker.

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina