logo kenniscentrumsuikerenvoeding 50jaar website

 Onderzoek         Contact  FAQ

Voedingscentrum lanceert nieuwe Schijf van Vijf

Op 22 maart 2016 presenteert het Voedingscentrum de nieuwe Schijf van Vijf. Het voorlichtingsmodel bestaat net als voorheen uit vijf vakken: groente en fruit; smeer- en bereidingsvetten; brood, graanproducten en aardappelen; zuivel, noten, vis, vlees, ei; dranken. Met behulp van de Schijf van Vijf kunnen Nederlanders gezonde(re) keuzes maken naar eigen smaak en voorkeur. 

Bizar suikerexperiment: hoe is het afgelopen?

Op 16 januari berichtten wij over het suikerexperiment van presentator Manuel Venderbos bij het RTL5-programma Galileo. De opdracht: een maand lang iedere dag 1 kilo ‘suiker’ eten. In deze eerste reactie gaven wij al aan dat dit experiment medisch en ethisch onverantwoord is, onrealistisch en praktisch onhaalbaar. Maar hoe is het nu afgelopen met dit bizarre experiment? 

Inname van suikers daalt over de levensduur

De inname van suikers neemt in veel landen af op hogere leeftijd. Dit blijkt uit een review van Newens en Walton gepubliceerd in oktober 2015 in de Journal of Human Nutrition and Dietetics. In totaal zijn 18 landen onderzocht, waaronder Nederland, Australië, de Verenigde Staten en Canada.

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina