logo kenniscentrumsuikerenvoeding 50jaar website

 Onderzoek         Contact  FAQ

Nederlanders eten weinig ‘verborgen' suikers

Baarn, 21 februari 2017 - In de vandaag verschenen nieuwsbrief van Foodwatch is te lezen dat ‘de winkelschappen vol liggen met mierzoet eten’. Naast snoep, koek en snacks zijn ook in maaltijdsalades, vleeswaren, beschuit, hartige sauzen, brood en vele andere producten suikers toegevoegd.

Nieuwe Belgische voedingsaanbevelingen

Op 22 september publiceerde de Belgische Hoge Gezondheidsraad (het equivalent van de Nederlandse Gezondheidsraad) haar nieuwe rapport: Voedingsaanbevelingen voor België – 2016. De aanbevelingen zijn bedoeld voor voedings- en gezondheidsprofessionals en gelden voor de algemene gezonde bevolking met als doel gezondheid te promoten en te behouden. In het rapport staan aanbevelingen die betrekking hebben op macro- en micronutriënten.

Call for pre-proposals

Heeft u een interessant onderzoeksidee over suiker in gedachten? KSV heeft voor 2017 en 2018, € 50.000,- beschikbaar voor een onderzoeksproject. Matching vanuit NWO of andere bronnen heeft daarbij de voorkeur.

Lees hier verder hoe u kunt reageren en wat de voorwaarden zijn. 

Suikers

In september 2016 publiceerde professor J. Cooper, voorzitter van de wetenschapscommissie van het Institute of Food Science and Technology (IFST), een overzichtsartikel met onder andere functionele en voedingskundige aspecten van suikers op de website van IFST. Hieronder leest u een korte samenvatting.  

De juiste feiten over suiker op een rij

Het Diabetes Fonds start deze maand een campagne, waarbij ze zich specifiek richten op minder suiker. Wij onderschrijven de noodzaak om overgewicht en diabetes in Nederland terug te dringen. Daar hoort een verminderde calorie-inname, waaronder die uit suikers, bij. We zien echter dat er veel verwarring over suiker bestaat. Om die reden zetten wij een aantal feiten op een rij. Deze zijn gebaseerd op de wetenschappelijke consensus

Te zware Britten halen meeste energie uit vet

Obesitas is sterker gerelateerd aan totale energie-inname dan energie uit de individuele macronutriënten. Absolute inname van elk macronutriënt is hoger bij Britten met obesitas dan bij Britten op normaal gewicht. Wel is vet het meest en zijn suikers het minst geassocieerd met obesitas. Dit blijkt uit een grootschalig data-onderzoek1 onder 132.479 Britten door onderzoekers van de University of Glasgow, Verenigd Koninkrijk.

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina