logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

Was er ooit een suikersamenzwering?

In de jaren 80 implementeerde de Amerikaanse overheid een laag-vet campagne met als doel haar burgers te beschermen tegen hart- en vaatziekten. Johns en Oppenheimer halen in dit artikel recente verdachtmakingen onderuit dat de suikerindustrie de bewijslast voor de link tussen suiker en hart- en vaatziekten in de jaren 60 bagatelliseerde en zo de overheid richting een anti-vet-beleid stuurde.  

Verslag van het Koolhydratencongres 2017 – dialoog over koolhydraten

Op 28 september spraken negen deskundigen in Utrecht op het Koolhydratencongres 2017. Er waren 7 lezingen en een paneldiscussie. Thema’s waren onder andere (inter)nationale voedingsrichtlijnen, metabole effecten van koolhydraten, praktische richtlijnen en adviezen voor de diëtist.

Call for pre-proposals

Heeft u een interessant onderzoeksidee over suiker in gedachten? Kenniscentrum suiker & voeding heeft voor 2019 en 2020, € 150.000,- beschikbaar voor een of meerdere onderzoeksprojecten. De voorkeur gaat uit naar 3 onderzoeken van € 50.000. Ook heeft matching vanuit NWO of andere bronnen de voorkeur.

Lees hier verder hoe u kunt reageren en wat de voorwaarden zijn. 

Uitspraak over verband suiker en kanker sterk genuanceerd

Onlangs publiceerden onderzoekers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, de Katholieke Universiteit Leuven en Vrije Universiteit Brussel een laboratoriumstudie waarin zij het mechanisme blootleggen van een versnelde suikerafbraak door tumorcellen en hoe dit leidt tot de groei van kanker. Onderzoeker en microbioloog Johan Thevelein, betrokken bij dit onderzoek, beweerde vervolgens in de media dat kankerpatiënten beter op een suikervrij of suikerarm dieet kunnen overgaan. Het onderzoek zelf bevestigt deze uitspraak niet en de bewering is volgens verschillende oncologen voorbarig en ongefundeerd. [In het onderzoek gaat het specifiek om glucose, niet om suiker (sacharose) per sé.]

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip43-2

Hier de tweede editie van nummer 43 van ‘Suiker in perspectief’. Nieuw in dit nummer de resultaten van de lang verwachte vijfde Voedselconsumptiepeiling (2012-2016). Het opvallendste resultaat: Nederlanders eten iets gezonder. Maar hoe zit het met de consumptie van koolhydraten en suikers? Zijn we er meer of minder van gaan eten? Lees het antwoord op deze vragen in deze tweede editie! En verder nieuw in dit nummer zijn de reacties van drie diëtisten op de resultaten van de Voedselconsumptiepeiling en de publicatie van het Nationaal Preventieakkoord, dat staatsecretaris Paul Blokhuis op vrijdag 23 november ondertekende. Veel leesplezier.

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina