logo kenniscentrumsuikerenvoeding 50jaar website

 Onderzoek         Contact  FAQ

De menselijke motor

thumb 575Dr. Luc van Loon is medisch fysioloog en universitair hoofddocent aan de Universiteit van Maastricht en doet veel onderzoek op het gebied van voeding en (top)sport.

575Dr. Luc van Loon is medisch fysioloog en universitair hoofddocent aan de Universiteit van Maastricht en doet veel onderzoek op het gebied van voeding en (top)sport. In het manuscript “De menselijke motor” geeft hij een onderbouwde uitleg over de werking van het menselijk lichaam en het gebruik van brandstoffen in relatie tot beweging en sport. De oorspronkelijke tekst is enkele jaren geleden gepubliceerd in het tijdschrift Geneeskunde en sport (35; 3; 7-10, 2002). Voor deze nieuwsbrief heeft Luc van Loon het oorspronkelijke manuscript bewerkt en aangevuld met de nieuwste inzichten.

Het artikel geeft inzicht in het spiermetabolisme: van de noodzaak van voeding tot de opslag van brandstofvoorraden in het lichaam en het gebruik van deze energiebronnen bij inspanning. Het legt hiermee ook de wetenschappelijke basis voor het gebruik van specifieke (sport)voeding bij duurinspanning. Het betreft een basaal verhaal waarin wetenschappelijke diepgang met opzet is vermeden om de leesbaarheid te garanderen en sommige zaken duidelijk op de voorgrond te laten treden.

Klik hier om het artikel te lezen (pdf / 106 Kb)

Onlangs werkte Luc van Loon mee aan een interview over voeding bij (top)sport in The New York Times. Klik op de link voor het gehele interview: www.nytimes.com

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina