logo kenniscentrumsuikerenvoeding 50jaar website

 Onderzoek         Contact  FAQ

Interview sportdiëtist Joris Hermans

thumb 573Joris Hermans heeft de opleiding Gezondheidswetenschappen, Voeding & Diëtetiek gevolgd. Hij is sportdiëtist, docent Voeding & Diëtetiek én Sport, Gezondheid & Management en werkzaam aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Marktplaats

thumb 576Marktplaats beoogt een plek te zijn waar diëtisten en andere voedingprofessionals praktische instrumenten kunnen vinden voor de uitoefening van hun beroep.

Interview sportdiëtist Anja van Geel

thumb 574Samen met vier andere sportdiëtisten begeleidt Anja van Geel topsporters op weg naar de Olympische Spelen in Beijing. Het project “Eet je naar de top” was één van de onderdelen van de begeleiding.

Obesitas niet veroorzaakt door minder beweging

592

In de wetenschappelijk discussie over oorzaken van het toenemende overgewicht in de wereld leggen twee wetenschappers van de Universiteit Maastricht en de Universiteit van Aberdeen de nadruk niet op te weinig bewegen maar op te veel eten.

“Alles wijst erop dat de huidige obesitas-epidemie vooral wordt veroorzaakt door een toegenomen consumptie”, stelt prof. dr. Klaas Westerterp, hoogleraar Humane Energetica in Maastricht en coauteur van het wetenschappelijk artikel dat deze week verschijnt in het International Journal of Obesity.

Mensen krijgen overgewicht wanneer ze meer eten dan gebruiken. De vraag of dat komt door een afname van de lichamelijke activiteit of een te hoge voedselconsumptie vormt een discussiepunt in de wetenschap. Volgens Westerterp en Speakman zijn de we over de afgelopen 25 jaar niet significant minder gaan bewegen. Dus moet de verklaring gezocht worden in ’overeten’.

Kijk voor meer informatie op www.unimaas.nl

De menselijke motor

thumb 575Dr. Luc van Loon is medisch fysioloog en universitair hoofddocent aan de Universiteit van Maastricht en doet veel onderzoek op het gebied van voeding en (top)sport.

Evidence-based handelen in de diëtetiek

591

Voor wie bijzonder geïnteresseerd is in de achtergronden van evidence-based handelen van de diëtist is dit onlangs verschenen boek beslist een aanrader.

Het boek biedt mogelijkheden in het zoeken en vinden van betrouwbare wetenschappelijke literatuur en het beoordelen van de kwaliteit van de onderzoeksgegevens.

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina