EFSA: niet mogelijk om wetenschappelijke bovengrens voor inname suikers vast te stellen

01 maart 2022

Op 28 februari 2022 publiceerde de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) een wetenschappelijke Opinie over de Maximaal Toelaatbare Inname* van suikers. Het doel van dit advies is om de 27 Europese Lidstaten te ondersteunen bij het opstellen van richtlijnen voor de inname van suikers in hun land, op basis van wetenschappelijke feiten.

Voor dit rapport analyseerde EFSA de resultaten van een groot aantal studies. Op basis van deze analyses concludeert EFSA dat het niet mogelijk is om een Maximaal Toelaatbare Inname van suikers vast te stellen. Desondanks adviseren de EFSA deskundigen om in de context van een adequate voeding de hoeveelheid vrije- en toegevoegde suikers in de voeding zo laag mogelijk te houden en daardoor zal volgens EFSA de inname van totaal suikers in dezelfde mate dalen. Bij deze adviezen zijn vraagtekens te plaatsen, omdat EFSA zelf aangeeft deze adviezen niet wetenschappelijk te kunnen onderbouwen.

Inname Suiker Neemt Wereldwijd Niet Toe

Kenniscentrum: ‘Imago suiker slechter, maar dat is onterecht’ Interview Janine Verheesen en Andries Olie in Food+Agri business

06 december 2021

Het imago van suiker wordt steeds slechter, terwijl het niet persé ongezond is. ”In een voedingspatroon gaat het om een totaalplaatje, als je minder calorieën moet nuttigen, hoort minder suiker daarbij. Maar andere voedingsstoffen ook".

Nieuwe Who Richtlijn Vrije Suikers

EFSA publiceert CONCEPT wetenschappelijke opinie voor inname suikers

22 juli 2021

Op 22 juli 2021 publiceerde de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) een CONCEPT wetenschappelijke opinie over de Maximaal Toelaatbare Inname* van suikers.

In de abstract schrijft EFSA: “The relationship between the intake of dietary sugars and the development of dental caries in humans is well established. After a systematic review of the literature and based on randomised controlled trials, positive relationships were identified between the intake of added and free sugars and the risk of obesity, dyslipidaemia, type 2 diabetes mellitus, non-alcoholic fatty liver disease, and hypertension in the general population. However, the available data did not allow the setting of a UL or a safe level of intake for dietary sugars.”

Inname Van Suikers Daalt Over De Levensduur

“Nationale Suiker Challenge 2021” van het Diabetes Fonds

31 mei 2021

Vanaf 7 juni 2021 begint het Diabetes Fonds weer met de Nationale Suiker Challenge. Hierbij nodigen ze mensen uit om mee te doen met the challenge om 7 dagen lang geen vrije suikers te eten en drinken. Vrije suikers zijn alle suikers die toegevoegd zijn door de producent of consument alsook suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat.

Wij onderschrijven de noodzaak om overgewicht en diabetes in Nederland terug te dringen. Daar hoort een verminderde calorie-inname, waaronder die uit suikers, bij. We zien echter dat er veel verwarring over suiker bestaat. Om die reden zetten wij een aantal feiten op een rij. Deze zijn gebaseerd op de wetenschappelijke consensus.

Afdrukken