Suiker in perspectief Jubileum editie | november 2019

Symposium 21 november 2019 |5 Suiker in perspectief, Jubileum 2019 KSV werd 50 jaar geleden opgericht met als doel onderzoek over de rol van suiker in onze voeding te laten uitvoeren en wetenschappelijke informatie over suiker te verspreiden. ‘Dat doen we nu eigenlijk nog steeds’, vertelt KSV-directeur Janine Verheesen die het symposium inleidt. Ze kijkt met enige weemoed terug op de “vreedzame” jaren 60. De tijd waarin volgens Verheesen nog ‘normaal’ over suiker gepraat kon worden. ‘Wat toen vooral anders was, was het vertrouwen in de wetenschap en de open samenwerking tussen overheid, wetenschap en industrie. Dat is tegenwoordig bijna onmogelijk geworden. Het 50-jarig bestaan is voor ons daarom het moment om te overwegen hoe onze strategie voor de komende tijd eruit moet zien, zodat we weer mee kunnen doen aan het maatschappelijk debat.’ Twijfels benoemen De tweede spreker op het congres, volksfilosoof Bas Haring van de Universiteit van Leiden, kan wel verklaren hoe het komt dat suiker zo gemakkelijk een negatief imago heeft gekregen: ‘Veel mensen denken dat als iets gewoon lekker is, er vast een slechte kant aan moet zitten.’ Prof .dr.ir. Frans Kok, middagvoorzitter

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=