Suiker in perspectief Jubileum editie | november 2019

Column |13 Suiker in perspectief, Jubileum 2019 Gastcolumn Dr. Theo Ockhuizen Voedingskundig consultant, Partner Nutrition Consultants Cooperative COLUMN wetenschappelijke debat werd suiker als energieleverancier als één van de schuldigen aangewezen. Vaak onterecht beschuldigd en geen rekening houdend met de resultaten van onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Zo blijkt uit de resultaten van de VCP’s en aanvullend onderzoek dat de suikerconsumptie in Nederland niet is toegenomen terwijl toch steeds meer mensen met overgewicht te maken kregen. De wereld veranderde snel. De globalisering, het ontstaan van de Europese Unie, consolidatie van suikerproducenten, maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland en de toegenomen internationale samenwerking tussen wetenschappers vereisten een nieuwe vorm van kennisoverdracht door de suikerbranche. Kenniscentrum suiker & voeding veranderde mee en is nu op moderne leest geschoeid. Zo staat het kenniscentrum op afstand van de suikerproducent en heeft het een onafhankelijke, wetenschappelijke adviesraad. Het accent in de communicatie met professionals ligt op de consensus “mainstream” wetenschappelijke kennis over suiker in relatie tot gezondheid. De communicatie is eveneens gemoderniseerd en maakt gebruik van sociale media. Mijn huidige betrokkenheid bij Kenniscentrum suiker & voeding is bij de Ronde Tafel Gesprekken (RTG’s). Experts met uiteenlopende kennis en ervaring komen in een open atmosfeer bij elkaar om te discussiëren over toekomstige ontwikkelingen in de voedingswetenschappen. De resultaten worden in VoedingNu gepubliceerd. Het vijfde RTG wordt begin volgend jaar gehouden. "Het kenniscentrum staat op afstand van de suikerproducent en heeft een onafhankelijke, wetenschappelijke adviesraad."

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=