Suiker in perspectief Jubileum editie | november 2019

12| Column Suiker in perspectief, Jubileum 2019 35 jaar samenwerking met de suikerbranche M ijn eerste contact met de suikerbranche dateert van 35 jaar geleden. Dat waren andere tijden. Destijds was er in de media en in de wetenschappelijke literatuur veel aandacht voor de rol van suiker bij het ontstaan van tandcariës. De toenmalige Suikerstichting, voorloper van Kenniscentrum suiker & voeding, ondersteunde wetenschappelijk onderzoek aan Nederlandse universiteiten naar de relatie tussen suikerconsumptie en tandcariës. Op basis van de resultaten en het mondiale onderzoek is tandcariës teruggedrongen door betere mondhygiëne. Indien suiker een rol speelt bij tandcariës dan wil je ook graag weten hoeveel en hoe vaak de consument suiker gebruikt. Mijn kennismaking in 1984 met de Suikerstichting betrof het wetenschappelijk onderzoek door TNO Voeding naar het suikergebruik door de Nederlandse bevolking. Dit onderzoek liep vooruit op de Nederlandse voedselconsumptiepeilingen (VCP’s), waarvan de eerste en aanvullende onderzoeken voor de suikerbranche in mijn TNO tijd werden uitgevoerd. Na dit tijdperk van defensief onderzoek trad er in het beleid van de Suikerstichting een verschuiving op naar een consumentencommunicatie. Men richtte zich hierbij op de positieve eigenschappen van suiker; suiker is lekker. Deze periode was van betrekkelijk korte duur. Het gezondheidsprofiel van de Nederlandse bevolking verslechterde snel. In navolging van de mondiale ontwikkelingen ontstond in Nederland ook een overgewichtsepidemie. In het maatschappelijke en

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=