Suiker in perspectief editie 49 | september 2020

8| Suiker in perspectief, september 2020 Nachtwerk en voeding IR. MARIËLLE DE RIJK, PHD-STUDENT VOEDING & GEZONDHEID WAGENINGEN UNIVERSITEIT. Nachtwerk verstoort onze ritmes en kan daardoor maag-darmklachten, slaapproblemen en verminder- de alertheid veroorzaken. Het leidt op de langere termijn ook tot andere gezondheidsproblemen, zoals een verhoogd risico op overgewicht, diabetes en hart- en vaatziektes. Speciale brillen, aanpassing van de verlichting en powernaps (dutjes) kunnen de negatieve invloed op de verstoring van de regelmaat beperken. Ook voeding heeft invloed. De Rijk doet bij verpleegkundigen die in nachtdienst werken onder- zoek naar de invloed van de voedingssamenstelling, verdeling over de dag en frequentie van maaltijden. Nachtwerk en voeding Project Shiftwork and Nutrition “We voerden eerst een observationele studie uit. Daarvoor onderzochten we in 3 ziekenhuizen 164 verpleegkundigen en volgden hen tijdens 3 nacht- diensten aan het begin van hun reeks nachtdiensten. De motivatie om mee te werken was divers: de een kon heel goed tegen nachtwerk en wilde graag laten Welke invloed heeft voeding tijdens nachtdiensten op het bloedglucosegehalte en de alertheid en daarmee op mentale en fysieke prestaties en welzijn? Ir. Mariëlle de Rijk doet hier onderzoek naar in de studie Time to Taste. Soms levert onderzoek ook interessante ‘bijvangst’ op. Zo bleek uit dit onderzoek dat de onderzochte verpleegkundigen meer groente en fruit eten dan de gemiddelde bevolking.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=