Suiker in perspectief editie 49 | september 2020

|21 Suiker in perspectief, september 2 020 Suiker & wetenschap Kenniscentrum suiker & voeding heeft twee nieuwe wetenschappelijke artikelen beschreven. Het eerste is van voedingsonderzoeker Kevin Hall. Hij bestudeerde twee verschillende voedingspatronen. Het ene voedingspatroon bestond uit dierlijke producten en was laag in koolhydraten (ABLC). Het andere bestond uit plantaardige producten en was laag in vet (PBLF). Hall concludeerde dat de energie-inname lager was bij het PBLF- dan bij het ABLC-voedingspatroon. Beide zorgden voor gewichtsafname, al verloren mensen meer gewicht met het ABLC-voedingspatroon. De volledige beschrijving van het onderzoek is hier te lezen. Het tweede wetenschappelijke artikel gaat over een Nederlandse cohortonderzoek (Generation R Study) . Daarmee werd onderzocht of de inname van verschil- lende soorten koolhydraten (i.e. mono-, di- en poly- sachariden) door eenjarige kinderen een effect had op hun lichaamssamenstelling en metabole gezondheid wanneer ze de leeftijd van tien jaar hadden bereikt. Er werden met dit onderzoek geen associaties tussen de koolhydraatinname en lichaamssamenstelling gevon- den. Wel zagen de onderzoekers een associatie tussen een hogere koolhydraatinname op eenjarige leeftijd en hogere gehaltes aan triglyceriden tot en met het tiende levensjaar. De volledige beschrijving van het onderzoek is hier te lezen. Nieuwe wetenschappelijke artikelen AANMELDEN Meer informatie? Wil je meer achtergrondinformatie over suiker of de rol van suikers in voeding en gezondheid, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek? Ga naar onze digitale informatiemap via www.suikerwetenschap.nl. Je kunt je ook abonneren op deze informatiemap. Dan krijg je alle updates als eerste mee. Klik daarvoor op Informatieve video's Kenniscentrum suiker & voeding heeft een leuke animatievideo gemaakt die op een snelle manier informatie geeft over 'Hoe kom je er achter hoeveel suiker er in je product zit?' Kijk voor meer informatieve video's van het Kenniscentrum suiker & voeding op het YouTube- kanaal: www.youtube.com/user/Suikerwereld. SUIKER & WETENSCHAP Op de hoogte blijven Volg ons voor de nieuwste ontwikkelingen van voeding, suiker en meer via de sociale media kanalen: Facebook, Instagram en LinkedIn.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=