Suiker in perspectief editie 49 | september 2020

20| Suiker in perspectief, september 2020 Suiker & wetenschap Smaak, reuk, gehoor, zicht en tast zijn onze meest besproken zintuigen. Eén van die zintuigen, smaak, stelt ons in staat voedsel te beoordelen op geschiktheid voor consumptie. Smaaksensatie heeft ook nog een andere functie bij mensen. Deze kan namelijk zorgen voor genot. Een zoete smaak van eten en drinken draagt daaraan bij. Suiker is één van de bekendste zoetstoffen, maar is niet de enige die een zoete smaak teweegbrengt. Ook kunstmatige zoetstoffen en zelfs sommige eiwitten smaken zoet. In deze geüpdatet factsheet van Kenniscentrum suiker & voeding wordt specifiek ingegaan op de sensorische aspecten van suiker. De rol van verschillende zintuigen bij het proeven en eten wordt beschreven en daarnaast komt de zoetkracht van verschillende calorische en niet-calorische zoetstoffen aan bod. Ook bevat de factsheet informatie over de optimale zoetheid en de voorkeur voor zoete smaak. Lees de factsheet hier . Sensorische aspecten van zoet Consumptie van suiker- houdende dranken Wil je weten hoeveel suikerhoudende dranken we in Nederland gemiddeld drinken? Lees dan de nieuwe factsheet van Kenniscentrum suiker & voeding over de consumptie van (suikerhoudende) dranken hier . Het Voedingscentrum raadt volwassenen aan om elke dag 1,5 tot 2 liter vocht te drinken. In Nederland drinken we gemiddeld 1,7 liter niet-alcoholische dranken per dag (1-79 jaar). Onder niet-alcoholische dranken vallen onder andere water, koffie, thee, limonade, frisdranken en vruchten- en groentesappen. Van deze 1,7 liter is 20% afkomstig uit limonade, frisdranken en verdunde siropen. Het is beter om de inname van deze dranken te beperken en in Nederland zijn we er in de afgelopen jaren al minder van gaan drinken. Voor alcoholische dranken adviseert de Gezondheids- raad geen of niet meer dan één glas per dag te drin- ken. Gemiddelde drinken we 171 gram alcoholische dranken per dag (19-79 jaar), dat is ruim één glas. SUIKER & WETENSCHAP 1 Voedselconsumptie | Mei 2020 Hoeveel (suikerhoudende) dranken drinken we in Nederland? ResultatenuitdevijfdeNederlandseVoedselconsumptiepeiling2012-2016 Hoeveelsuikerhoudendedrankendrinktde Nederlandsebevolking?En zijnwe inde loopvan de jarener juistmeerofminder vangaandrinken? Omdeze (enmeer) vragen te kunnen beantwoorden zijndegegevensuitde laatste Voedselconsumptiepeiling 2012-2016 vanhet RIVM in kaartgebracht. In opdracht van hetministerie vanVolksgezondheid, WelzijnenSport, verzamelthetRijksinstituut voor Volksgezondheid enMilieu (RIVM)gegevensoverde voedselconsumptie en voedingstoestand vande Nederlandse bevolking in deVoedselconsumptie- peiling (VCP).VCP’sworden sinds1987 periodiek uitgevoerd. Sensorische aspecten van zoet FACTSHEET

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=