Suiker in perspectief editie 49 | september 2020

|19 Suiker in perspectief, september 2020 Voeding in het nieuws VOEDING IN HET NIEUWS Als je frisdrank gedurende twaalf maanden vervangt door light-frisdrank of water, heeft dit geen effect op de verhouding van het triglyceridegehalte tot het ‘goede’ HDL-cholesterolgehalte. Ook is er geen effect op andere risicofactoren voor hart- en vaatziektes, zoals lichaamsgewicht en vetmassa. Dat is de conclusie die onderzoekers namens the American Heart Associa- tion trekken. Aan het onderzoek deden 203 deelne- mers mee, die allemaal regelmatig frisdrank dronken. Ze werden in één van de drie groepen ingedeeld die twaalf maanden lang frisdrank, light-frisdrank of alleen water dronk. Wel vonden de onderzoekers dat deelnemers met de meeste vetopslag in de buik na twaalf maanden minder lichaamsgewicht en vetmassa hadden, wanneer ze frisdrank vervingen door light-frisdrank of water. Ook bleek dat de voorkeur voor zoete producten minder werd als frisdrank niet door light-frisdrank vervangen werd, maar door water. De onderzoekers zetten wel een aantal kanttekenin- gen bij de studie. Zo was het door de grootte van de studie moeilijk om kleine effecten of verschillen tussen de groepen te ontdekken. Ook was de werving van deelnemers een uitdaging en wisten de deelnemers van tevoren in welke studiegroep ze waren ingedeeld. Daarnaast waren de gegevens voor voedselinname gebaseerd op zelfrapportage, wat vaak leidt tot sociaal wenselijke antwoorden. Bron: Ebbeling, C. B., et al. (2020). Effects of Sugar- Sweetened, Artificially Sweetened, and Unsweetened Beverages on Cardiometabolic Risk Factors, Body Composition, and Sweet Taste Preference: A Randomi- zed Controlled Trial. Journal of the American Heart Association, 9, e015668. Water, light-drank of frisdrank? een zoetekauw? Deelnemers gaven van verschillende concentraties suiker in water aan welke ze het lekkerst vonden. Wat bleek? Acht suikerklontjes opgelost in één glas water (230 ml) werd het lekkerst gevonden door volwasse- nen. Kinderen en adolescenten gaven de voorkeur aan twaalf suikerklontjes. Een verschil van vijftig procent. Een verklaring die de onderzoekers hiervoor geven, is de verandering van het beloningssysteem: als je ouder wordt, wordt het beloningsgevoel in je hersenen minder sterk na het eten van zoetigheid. Hierdoor zal een zoete smaak minder gewaardeerd worden. Bron: Petty, S., Salame, C., Mennella, J. A., & Pepino, M. Y. (2020). Relationship between Sucrose Taste Detection Thresholds and Preferences in Children, Adolescents, and Adults. Nutrients, 12(7), 1918.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=