Suiker in perspectief editie 49 | september 2020

18| Suiker in perspectief, september 2020 Voeding in het nieuws Uit eerder onderzoek blijkt dat suikerhoudende dran- ken, die vaak veel fructose bevatten, kunnen leiden tot een verhoogd risico op het metabool syndroom (MetS). Uit een recente meta-analyse, waarin naar dertien onderzoeken is gekeken, blijkt dat dit negatieve verband niet gevonden wordt bij andere voedselproduc- ten die fructose bevatten. Inname van fruit en yoghurt zou zelfs voor een verlaagd risico op MetS zorgen. De optimale dosis fruit waarmee volgens deze analyse het risico op MetS het laagst blijkt, is 300 tot 450 gram per dag, wat neerkomt op ongeveer 3 tot 5 porties fruit. Vruchtensap verlaagt het risico op MetS bij een inname van 75 tot 150 ml/dag. Een inname van meer dan 200 ml vruchtensap per dag verhoogt het risico op MetS juist weer. Er is geen verband gevonden tussen de inname van honing, ijs en snoepgoed op MetS. Het verschil tussen de voedselproducten ligt volgens de onderzoekers aan de voedselsamenstelling. Suikerhou- dende dranken bevatten geen nuttige voedingsstoffen. Daarentegen bevat bijvoorbeeld yoghurt wel mineralen en vezels. Goedbedoelde richtlijnen, op basis van bewijs voor de negatieve gezondheidsimpact van suikerhou- dende dranken, om bronnen van vrije suikers (zoals vruchtensap of yoghurt) te beperken, moeten volgens de onderzoekers mogelijk opnieuw worden onderzocht. Bron: Semnani-Azad, Z., Khan, T. A., Mejia, S. B., de Souza, R. J., Leiter, L. A., Kendall, C. W., ... & Sievenpiper, J. L. (2020). Association of Major Food Sources of Fructose-Containing Sugars With Incident Metabolic Syndrome: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA network open, 3(7), e209993-e209993. Fructose: wel of niet preventief voor het metabool syndroom Eens een zoetekauw, altij Kinderen en adolescenten hebben meer suiker nodig dan volwassenen om de zoete smaak ervan te proeven. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. Sara Petty en collega-onderzoekers testten bij 108 kinderen, 172 adolescenten en 205 volwassenen de detectiedrempel van suiker. Volwassenen herkenden de zoete smaak wanneer 1 suikerklontje werd opgelost in ± 1,7 liter water (6,8 mmol/l). Kinderen pas wanneer de suiker in ± 1,2 liter was opgelost (10,2 mmol/l). Volgens de onderzoekers kan dit onder andere komen doordat volwassenen meer smaakpapillen op hun tong hebben, hetgeen zorgt voor een verhoogde gevoeligheid voor zoete smaak. Daarnaast testten de onderzoekers of de voorkeur voor een zoete smaak verschilde tussen de leeftijden. VOEDING IN HET NIEUWS

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=