Suiker in perspectief editie 48 | mei 2020

|13 Suiker in perspectief, mei 2020 De feestelijke alledaagsheid van de gefrituurde snack dichtheid het laagst. De snackbar speelt in alle levensfasen en in veel situaties een rol, van kinderfeestje tot hangplek voor pubers en laatste stop na een avondje stappen, tot het op een vaste dag in de week friet afhalen voor het hele gezin. “Ik beschouw het als een ‘institutie’, een collectief cultureel patroon van voorkeuren en handelingen. Veel Nederlanders zijn gehecht aan het specifiek Nederlandse fastfood, het aantal frituurbedrijven is vrij constant. Dat wil niet zeggen dat het assortiment statisch is. De snackbar staat middenin de samenleving en laat allerlei invloeden uit andere eetculturen en eettrends zien. Zo is het assortiment uitgebreid met shoarma, glutenvrije frikadellen, Black Angus bitterballen en vegetarische schijven. Een positieve verandering is dat er steeds vaker in olie wordt gefrituurd in plaats van in hard vet. Ook de namen van snackbars veran- deren: Friet van Piet heet nu bijvoorbeeld Qualitaria Berenklauw : een in plakken gesneden gehaktbal aan een satéprikker met daartussen een aantal uienringen. Deze worden gefrituurd en in de noordelijke delen van Nederland geserveerd met pindasaus, de Limburgse naam is Spoetnik. Snacks met fantasienamen Hete donder : een rechthoekige snack, licht pittig . Kapsalon : friet bedekt met shoarma (of kebab, döner, gyros, kip of falafel), kaas en salade, vaak met knoflooksaus en sambal. Krokodel : snack met de krokante korst van een kroket en gevuld met een ragout met stukjes frikadel. (met de q, net als bij Marqt), Frietatelier of Haute Friture. Maar wat zegt een naam? Ook in de namen van de snacks zit overigens veel humor.” Academische bitterballen De hoogleraar denkt overigens niet dat alle gefrituur- de snacks per definitie ongezond zijn. Ze maakt wel korte metten met het idee dat regelmatig snacken alleen door mensen uit de lagere klasse of met een laag inkomen gedaan wordt en dat het daarom dus om geen of slechts een ‘laag’ cultuurverschijnsel gaat. “Waar gaan al die diepvrieskroketten en pizza’s, die een groot deel van de diepvriesruimte van de super- markt beslaan, naar toe? In veel gezinnen komt de ‘warme maaltijd’ regelmatig uit de airfryer of friteuse en deze apparaten draaien overuren tijdens feestjes en voetbalwedstrijden op tv. En wat zit er in al die warmhoudbakken van thuisbezorgscooters en -fietsen? Stengs sluit af met een uitsmijter: “Ik ben regelmatig op een academische borrel en daar worden vrijwel altijd bitterballen, vlammetjes en minikaassouffleetjes geserveerd, een bruine fruit- schaal dus.”

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=