Suiker in perspectief editie 48 | mei 2020

12| Suiker in perspectief, mei 2020 12| Suiker in pers cti f, mei 2020 De feestelijke alledaagsheid van de gefrituurde snack PROF.DR. IRENE STENGS, HOOGLERAAR ANTROPOLOGIE VAN RITUEEL EN POPULAIRE CULTUUR AAN DE VRIJE UNIVERSITEIT AMSTERDAM, ONDERZOEKER MEERTENS INSTITUUT specialiteiten worden aangeboden. “Als mensen in Nederland iets te vieren hebben of als ze een uitstap- je maken, dan hoort daar voor velen iets uit de frituur bij. Het is een paradox: aan de ene kant is het heel alledaags, aan de andere kant hoort het bij feest: de feestelijke alledaagsheid van de frituur.” De snackbar staat middenin de samenleving Iedereen in Nederland groeit op met de snackbar, vrijwel elk dorp heeft er minstens één. Gemiddeld vind je in Nederland 3 frituurbedrijven per 10.000 inwoners. In Limburg, de bakermat van de frituur, is dat 4-5 per 10.000 inwoners, in Almere is de Je hoeft de tv maar aan te zetten of er is een kookpro- gramma te zien (doorspekt met het woord ‘gezond’), het wemelt op internet van de bloggers en vloggers die ‘fitfood’ promoten en wie heeft thuis dat boek met de citroen van Ottolenghi niet pontificaal op de plank staan? Je zou denken dat Nederland massaal aan de gezonde hap is en elke dag culinaire hoogstandjes op tafel tovert. Prof.dr. Irene Stengs haalt ons uit de droom: “De snackbar is in Nederland onverminderd populair.” Tijdens haar veldwerk naar het fenomeen ‘braderie in Nederland’ viel het haar op dat daar vrijwel alleen gefrituurd eten te koop was, terwijl op bijvoorbeeld jaarmarkten in Frankrijk allerlei lokale De feestelijke alledaagsheid van de gefrituurde snack Uitdrukkingen Een vette bek halen Bruine fruitschaal

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=