Suiker in perspectief editie 47 | februari 2020

Column |21 Suiker in perspectief, februari 2020 Gastcolumn door prof.dr. Sander Kersten, hoogleraar Voeding, Metabolisme en Genomics en voorzitter van de afdeling Humane Voeding & Gezondheid aan Wageningen University COLUMN schap een sterke stimulans gaan krijgen. Een krachtig voorbeeld daarvan is de gepersonaliseerde voeding. Die term wordt al twee decennia gebezigd en werd in eerste instantie vooral gekoppeld aan nutrigenetics : het optimaliseren van de voedingsaanbeveling op basis van iemands DNA. Die ontwikke- ling heeft niet gebracht wat velen ervan verwacht hadden. Bij het huidige onderzoek naar geperso- naliseerde voeding ligt de nadruk niet op genetica maar op het in detail doormeten van hoe een persoon respondeert op bepaalde voedingsmiddelen of een bepaal- de voeding. Daarbij wordt onderzocht of we op basis van allerlei persoonsgebonden eigenschappen een voorspelling kunnen doen hoe die respons eruit zal zien. In plaats van een one-size-fits-all -benadering volgen we het uitgangspunt dat om erachter te komen wat het beste is voor een bepaald per- soon, we ook werkelijk dingen moeten gaan meten in die persoon. Een groot nadeel van deze benadering is wel dat personaliseren alleen mogelijk is op basis van bekende risico- factoren, zoals bloeddruk, serum cholesterol, of de bloedglucose- spiegel. Het personaliseren van onze voeding om het risico op kanker te beperken is stukken ingewikkelder. Naast gepersonaliseerde voeding liggen er nog talloze andere boeiende uitdagingen op onze weg. Hoe kunnen we onze voeding beter afstemmen op onze biologische klok? Hoe kunnen we de voedselstructuur aanpassen zodat mensen het- zelfde genot ondervinden van voedingsmiddelen maar er minder van eten? In hoeverre kan via voeding nu werkelijk de cognitieve achteruitgang bij ouderen afgeremd worden? Welke acties werken wel en welke niet om gezonde voedingsgewoonten bij mensen te bevorderen? Hoe kunnen we in de behoefte aan bepaalde micronutriënten voorzien als we minder vlees gaan eten? Kunnen we via voeding de verdeling van vet over het lichaam veranderen? Er is dus voldoende te doen. Ik heb er in elk geval zin in. "Welke acties werken wel en welke niet om gezonde voedingsgewoonten bij mensen te bevorderen?"

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=