Suiker in perspectief editie 41 | maart 2018

Reuk- en smaakproblemen bij kankerpatiënten |9 Suiker in perspectief, maart 2018 Reuk- en smaakproblemen worden vaak ondergesneeuwd door alle klachten die de patiënt al heeft, vertelt reukonderzoeker dr. Sanne Boesveldt. ‘Er zijn grote individuele verschillen, dat maakt het ook lastig.’ En: ‘We staan aan het begin van nieuwe ontwikkelingen op dit gebied.’ emen bij kankerpatiënten Veranderingen in reuk en smaak komen veel voor bij kankerpatiënten die chemotherapie krijgen. Dr. Sanne Boesveldt is reukonderzoeker (afdeling Humane Voeding, Wageningen University & Rese- arch). Op de vraag of er in de klinische praktijk voldoende aandacht is voor deze problemen zegt ze: ‘Nee, vaak worden de reuk- en smaakproblemen ondergesneeuwd door alle klachten die de patiënt al heeft. Ze verschillen per patiënt, lastig. Maar sinds een jaar of zes is het onderzoek meer gericht op het individu en op subgroepen. We staan aan het begin van nieuwe ontwikkelingen op dit gebied.’ Grote individuele verschillen Professionals die de kankerpatiënt begeleiden zouden zich meer op deze problemen moeten richten, merkt Boesveldt op. ‘Het komt vaak voor en het beïnvloedt onder andere eetgedrag en kwaliteit

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=