Suiker in perspectief editie 41 | maart 2018

Menukaart voor oncologiepatiënten |13 Suiker in perspectief, maart 2018 VIER FACTSHEETS De wetenschapswinkel van Wageningen University & Research heeft in opdracht van HungerNdThirst (een stichting die zich inzet voor het verbeteren van de smaakbeleving bij (ex-)kankerpatiënten) onderzoek gedaan naar reuk- en smaakveranderingen bij patiënten die worden behandeld met chemotherapie. Naar aanleiding van het project zijn vier factsheets opgesteld met informatie, praktische tips en adviezen voor patiënten of zorgprofessionals. Meer informatie lees j e hier. ‘AT YOUR REQUEST’ Ziekenhuis Gelderse Vallei maakt gebruik van het maaltijdconcept ‘At Your Request’, een Amerikaans systeem dat door Sodexo in Nederland is geïntroduceerd. Iedere patiënt kan van 07.00-18.15 uur kiezen wat, waar, wanneer en met wie hij/zij eet. Zoet, zuur, zout en hartig Van Elferen vertelt dat voor verschillende patiënten met smaakproblemen geldt dat ze meer van zure, frisse producten en gerechten houden, zoals bijvoorbeeld yoghurt. ‘Bij het ontwikkelen van een menukaart is het lastig dat er zoveel verschillen zijn. Traditioneel worden menukaarten ingedeeld in hoofd- en tussenmaaltijden. Dat hebben wij voor de patiënten met reuk- en smaakklachten nu losgelaten. De kaart is ingedeeld naar de smaken: zoet, zuur, zout en hartig. Naar verwachting sluit dat beter aan bij de wensen van de patiënt.’ Gerechten en tussendoortjes met een enigszins bittere smaak zijn weggelaten omdat er zeer weinig belangstelling voor is. Proefplankje Bij de ontwikkeling van de menukaart hoort ook het onderdeel ‘proefplankje’. ‘We bieden de patiënt een plankje aan met drie kleine gerechtjes in de vorm van een tussendoortje. Bij voorkeur zoveel mogelijk als eiwitrijke verstrekking, bijvoorbeeld kaasblokje(s), een kipspiesje of een kleine hartige mousse.’ Van Elferen tenslotte over de menukaart: ‘Waarschijnlijk vermelden we op de kaart ook diverse praktische tips over smaak en geur.’

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=