Suiker in perspectief editie 41 | maart 2018

DIËTIST LISAN VAN ELFEREN Menukaart voor oncologiepatiënten 12| Menukaart voor oncologiepatiënten Suiker in perspectief, maart 2018 ‘Opvallend is vooral de veranderde smaak, die - afhankelijk van de patiënt - heel wisselend kan zijn. Sommige patiënten hielden van zoet, maar hebben er nu een aversie tegen. Of andersom: nu juist een voorkeur voor zoet. Hetzelfde geldt voor de hartige producten’, zegt Sodexo diëtist Lisan van Elferen. Ze werkt in Ziekenhuis Gelderse Vallei aan de ontwikkeling van een menukaart voor oncologiepatiënten. ‘Er is steeds meer aandacht voor hun smaak- en reukproblemen. Als voedingsziekenhuis van Nederland daarom de vraag: wat kunnen we doen voor die categorie patiënten?’ Een student Voeding en Diëtetiek ontwikkelde als stageopdracht een vragenlijst om behoeftes, aversies, en voorkeuren van de patiënten te inventariseren. SMAAK EN REUK

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=